Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebularz

Przepis dnia 2016-11-10
Cebularz

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 496

Dodano:

Odsłon: 26604

Przekąska z sosem czosnkowym stanowi znakomity zamiennik kanapki.

Składniki

  • 300 g mąki
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 12 g drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków bekonu
  • sos czosnkowy
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Do szklanki odlać odrobinę wody, dodać drożdże, łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok na 15 min. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wodę, zaczyn i sól. Z podanych składników ugnieść ciasto (można dosypać mąkę jeśli będzie zbyt kleiste). Ciasto zostawić w misce, przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę.

    Cebulę, czosnek i bekon delikatnie podsmażyć.

  2. Z ciasta uformować placki (o grubości około 0,5 cm). Posmarować sosem czosnkowym. Nałożyć porcję usmażonego farszu. Piec około 12 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń