Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zabrakło mi mąki pszennej, więc dodałam mąkę żytnią 2000. Cebularze wyszły nadzwyczaj chrupiące :)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1932
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3885
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3700
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 485
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1932
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3885
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3700
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 485
Składniki
Drożdże ucieramy z cukrem zalewamy ciepła wodą ok 50 ml i dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce. W między czasie obieramy pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Solimy je mozemy dodać soku z cytryny by nie były czarne ( ja nie używam). Do zaczynu dodajemy szklankę mąki pszennej, 2 łyżeczki masła, 2 jajka, 150 ml wody, i wstępnie mieszamy. Nastepnie dodajemy stopniowo tyle mąki żytniej aż ciasto zaczenie odchodzic od ręki ( mi wyszło 2 szklanki). I na koniec w 50 ml wody, która nam została rozpuszczamy łyżke soli. Wlewamy roztwór do ciasta i szybko przerabiamy.Odstawiamy w ciepłe miejsce. W między czasie kroimy ceulę w kostkę. By nie płakać mozemy wrzucić obraną cebulę do zimnej wody na 5/10 min. Cebulę smażymy, solimy, na koniec dodajemy pieczarki i ok. 2 łyżek maku, smażymy jeszcze przez minutę. Z wyrośnietego ciasta ( zawsze trzeba je przerobić i podsypać) formujemy kulki (mi wyszło 12) Rozpłaszczamy je szklanką a w powstały dołek dajemy farsz, można posypać sezamem. Bułeczki mągą w takim stanie jeszcze postać 10 min, ale nie muszą Pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Najlepiej lubie z keczupem :)