Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrupiący cebularz

Chrupiący cebularz

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 918

Dodano:

Odsłon: 6281

Zabrakło mi mąki pszennej, więc dodałam mąkę żytnią 2000. Cebularze wyszły nadzwyczaj chrupiące :)

Składniki

  • mąka pszenna
  • mąka żytnia razowa
  • woda szklanka
  • sól
  • drożdże 4g
  • 2 jajka
  • masło 2 łyzeczki
  • cebula 0,8
  • pieczarki 5 sztuk
  • mak
  • sezam
  • cukier 3 łyzeczki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże ucieramy z cukrem zalewamy ciepła wodą ok 50 ml i dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce.
    W między czasie obieramy pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy.
    Solimy je mozemy dodać soku z cytryny by nie były czarne ( ja nie używam).
    Do zaczynu dodajemy szklankę mąki pszennej, 2 łyżeczki masła, 2 jajka, 150 ml wody, i wstępnie mieszamy. Nastepnie dodajemy stopniowo tyle mąki żytniej aż ciasto zaczenie odchodzic od ręki ( mi wyszło 2 szklanki). I na koniec w 50 ml wody, która nam została rozpuszczamy łyżke soli. Wlewamy roztwór do ciasta i szybko przerabiamy.Odstawiamy w ciepłe miejsce.
    W między czasie kroimy ceulę w kostkę. By nie płakać mozemy wrzucić obraną cebulę do zimnej wody na 5/10 min. Cebulę smażymy, solimy, na koniec dodajemy pieczarki i ok. 2 łyżek maku, smażymy jeszcze przez minutę.
    Z wyrośnietego ciasta ( zawsze trzeba je przerobić i podsypać) formujemy kulki (mi wyszło 12) Rozpłaszczamy je szklanką a w powstały dołek dajemy farsz, można posypać sezamem.
    Bułeczki mągą w takim stanie jeszcze postać 10 min, ale nie muszą
    Pieczemy w 170 stopniach przez 15 min.
    Najlepiej lubie z keczupem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lulinka 16 listopada 2014 To akurat nie cebula a pieczarki, które zawsze w niewielkiej ilości dodaję do smaku. Pieczarki - w przepisie jest napisane zeby nie zrobiły się czarne trezba skropić sokiem z cytryny, ja jednak tego nie robię bo zupełnie nie przeszkadza mi że pieczarka jest czarna. A cebula na milion % nie była spalona, gwarantuję :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiella88 16 listopada 2014 widać że cebula była zbyt dosmażona już przed nałożeniem na cebularza który musiał jeszcze spędzić czas w piekarniku no niestety nie wygląda to apetycznie a spalona cebula jest gorzka w smaku .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń