Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne lubelskie cebularze, drożdżowe i chrupiące bułeczki.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9875
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2512
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1655
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 609
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3780
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9875
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2512
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1655
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 609
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3780
Składniki
Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzucić na wrzątek i pogotować przez 1 - 2 minuty, odcedzić, wymieszać z przyprawami. Lekko poddusić. Wystudzić. Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka, olej i sól. Dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok 1- 1,5 cm , i wykrawać 9 cm. kółka . Powinno wyjść 8 bułeczek. Kółeczka przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia . Po środku, spodem szklanki zrobić wgłębienie , posmarować rozmąconym białkiem z solą i napełnić nadzieniem. Potem posypać czarnuszką. Bułeczki piec ok. 15-20 minut w 180 C.