Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne lubelskie cebularze, drożdżowe i chrupiące bułeczki.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36641
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3598
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 529
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2900
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36641
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3598
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 529
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2900
Składniki
Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzucić na wrzątek i pogotować przez 1 - 2 minuty, odcedzić, wymieszać z przyprawami. Lekko poddusić. Wystudzić. Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka, olej i sól. Dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok 1- 1,5 cm , i wykrawać 9 cm. kółka . Powinno wyjść 8 bułeczek. Kółeczka przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia . Po środku, spodem szklanki zrobić wgłębienie , posmarować rozmąconym białkiem z solą i napełnić nadzieniem. Potem posypać czarnuszką. Bułeczki piec ok. 15-20 minut w 180 C.