Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne lubelskie cebularze, drożdżowe i chrupiące bułeczki.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 897
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1824
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6362
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 897
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1824
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6362
Składniki
Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzucić na wrzątek i pogotować przez 1 - 2 minuty, odcedzić, wymieszać z przyprawami. Lekko poddusić. Wystudzić. Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka, olej i sól. Dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok 1- 1,5 cm , i wykrawać 9 cm. kółka . Powinno wyjść 8 bułeczek. Kółeczka przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia . Po środku, spodem szklanki zrobić wgłębienie , posmarować rozmąconym białkiem z solą i napełnić nadzieniem. Potem posypać czarnuszką. Bułeczki piec ok. 15-20 minut w 180 C.