Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne lubelskie cebularze, drożdżowe i chrupiące bułeczki.
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 77
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2611
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1428
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 77
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2611
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1428
Składniki
Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzucić na wrzątek i pogotować przez 1 - 2 minuty, odcedzić, wymieszać z przyprawami. Lekko poddusić. Wystudzić. Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka, olej i sól. Dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok 1- 1,5 cm , i wykrawać 9 cm. kółka . Powinno wyjść 8 bułeczek. Kółeczka przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia . Po środku, spodem szklanki zrobić wgłębienie , posmarować rozmąconym białkiem z solą i napełnić nadzieniem. Potem posypać czarnuszką. Bułeczki piec ok. 15-20 minut w 180 C.