Zasmakuj kuchni śląskiej

Dla wielu osób kuchnia śląska to głównie rolady, krupnioki i kluski. Tymczasem region ten może zaoferować miłośnikom kuchni znacznie więcej.

Fot. 123RF/Picsel

Wbrew powszechnej opinii, kuchnia śląska nie zawsze była przepełniona tłustymi, mięsnymi potrawami. To dzięki niezwykłej zaradności, tamtejsze gospodynie potrafiły wyczarować sycące i wyjątkowo smaczne dania nawet z najprostszych składników. Pod tym względem niewiele się zmieniło. Warto również pamiętać, iż Śląsk może zaoferować nam znacznie więcej niż tylko kluski i rolady. Oto kilka potraw, których warto skosztować w czasie kulinarnej podróży przez ten region.

Śląskie zupy

Tradycyjny, śląski obiad nie zawsze był dwudaniowy. Bardzo często gospodyni serwowała tylko jedno, ale za to bardzo solidne danie, które dawało energię do pracy. Nie oznacza to jednak, że zupy nie pojawiały się na tamtejszych stołach. Jedną z najpopularniejszych jest wodzionka, czyli wyjątkowo prosta potrawa przygotowywana z chleba, tłuszczu oraz dużej ilości czosnku. Nie można zapominać także o tradycyjnym rosole oraz żurze na zakwasie żytnim serwowanym w dwóch wersjach - postnej oraz z dodatkiem wędzonych żeberek i boczku (żur żeniaty). Bardzo popularne są także różnego rodzaju ajntopfy, czyli bardziej lub mniej skomplikowane dania jednogarnkowe.

Obiad po śląsku

Jeśli mielibyśmy stworzyć ranking najpopularniejszych, śląskich obiadów, bez wątpienia wygrałby zestaw składający się z klusek śląskich, rolady wołowej oraz modrej kapusty. Warto jednak pamiętać, że nie jest to jedyna opcja. Zamiast tzw. białych klusek często podaje się bratkartofle lub czorne kluski, przygotowane z pociemniałych, surowych ziemniaków.

W czasie wizyty na Śląsku warto również skosztować młodej kapusty po śląsku, panczkrautu oraz szałotu w dwóch wersjach: mięsnej i postnej.

Nietrudno będzie także znaleźć alternatywę dla rolad. Zamiast nich, na śląskich stołach często goszczą karminadle (kotlety mielone),pieczenie, krupnioki (kaszanki) lub żymloki (krupnioki, w których kaszę zastąpiono bułką). Ślązacy słyną również z produkcji doskonałych wędlin i kiełbas, których popularnośc wykracza daleko poza granice naszego kraju.

Czas na coś słodkiego

Tamtejsza kuchnia ma także sporo do zaoferowania miłośnikom słodkości. Zapoznawanie się ze śląskimi deserami warto rozpocząć od tradycyjnego kołocza lub skubańca, czyli ciasta owocowego z dużą ilością kruszonki. Na twoją uwagę z pewnością zasługuje także kopa, szpajza lub słodkie buchty z owocowym sosem.

Jeśli chcesz przygotować śląskie potrawy w zaciszu własnej kuchni, przetestuj przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Kluski śląskie

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Rolada śląska

Fot. Mechanik73 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Szałot i schabowy

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Modra kapusta

Fot. Smacznepotrawypl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kluski czorne

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Żur żeniaty

Fot. Tosziba2 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Krupniok

Fot. Beata1978 Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Kołocz

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Szpajza

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 354

15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

2
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0