Ewa_Gotuje

Ziemniaki z piekarnika, czyli aromatyczny dodatek do obiadu

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Można je przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj podpowiemy, jak zrobić pyszne ziemniaki z piekarnika. W towarzystwie aromatycznych ziół, sosów lub warzyw zasmakują wszystkim.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie właściwości mają ziemniaki?

- Jak zrobić ziemniaki z piekarnika?

- Jak przyrządzić sos do pieczonych ziemniaków?

- Jak zrobić pieczone ziemniaki? (przepisy)

 

Ziemniaki to bardzo ciekawy dodatek do obiadu - możesz je ubić, zrobić z nich kremowe purée, domowe frytki lub smażone na patelni talarki.

Dzisiaj polecamy ci jednak sprawdzone przepisy na ziemniaki pieczone. Ich przygotowanie nie jest wcale trudne, a smak naprawdę pozytywnie zaskakuje. Przekonaj się, jakie składniki dobrać do kartofli, aby były wyjątkowe.

 

Sprawdź także: 10 sprawdzonych przepisów na surówki do obiadu

Cenne właściwości ziemniaków

Ziemniaki to zdecydowanie ulubiony dodatek do obiadu wielu Polaków. Nie tylko świetnie smakują w zupach, ale też pasują do mięs, ryb czy zapiekanek warzywnych. Warto podkreślić, że mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Dlaczego? Już wyjaśniamy.

Ziemniaki są lekkostrawne i niskokaloryczne, ponieważ nie zawierają dużej ilości tłuszczu. Z kolei zawarta w nich skrobia dostarcza organizmowi energii na cały dzień. Kartofle są cennym źródłem witaminy C, która m.in. pomaga wzmocnić odporność. Dostarczają też witaminy A i te z grupy B.

W ziemniakach znajduje się też wiele mikroelementów, m.in. wapń, fosfor i żelazo. Dzięki zawartości magnezu usprawniają metabolizm, wspierają układ kostny oraz niwelują negatywne skutki stresu i zmęczenia. Potas, którego również są skarbnicą, obniża ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na pracę układu krążenia.

Co więcej, ziemniaki zawierają też błonnik, który reguluje funkcjonowanie układu trawiennego, przyspiesza przemianę materii i stanowi podstawę zbilansowanej diety.

Zobacz: Ziemniaki Hasselback z udkami kurczaka

Sprawdzone przepisy na ziemniaki z piekarnika

Jak zrobić przepyszne ziemniaki pieczone? To wcale nie będzie takie skomplikowane, jak może ci się wydawać. Przepisów na ziemniaki z piekarnika jest naprawdę wiele, więc mamy nadzieję, że wśród poniższych znajdziesz swój ulubiony.

Łódeczki z ziemniaków

Kartofle w tej postaci są świetną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Możesz je przygotować w rękawie, naczyniu żaroodpornym lub po prostu na blaszce piekarnika. Wystarczy, że zmieszasz je z oliwą i ulubionymi przyprawami. Jak zrobić pieczone łódeczki z ziemniaków?

Przygotuj odpowiednią liczbę ziemniaków, umyj je i dokładnie wyszoruj skórkę (nie obieraj). Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Kartofle pokrój na ćwiartki (duże kawałki) i wrzuć do większej miski. Polej olejem lub oliwą i posyp rozmarynem tak, aby każdy ziemniak był obtoczony zarówno tłuszczem, jak i przyprawą.

Gdy piekarnik osiągnie właściwą temperaturę, wrzuć warzywa na rozgrzaną blachę. Uważaj, bo może początkowo skwierczeć. Rozłóż ziemniaki równomiernie na blaszce i piecz 20 minut. Po tym czasie, za pomocą łopatki, przemieszaj kartofle. Piecz przez kolejne 20 minut. Po tym czasie sprawdź, czy ziemniaki są już upieczone. Jeśli nie, przytrzymaj dodatkowe pięć minut.

Ziemniaki Hasselback

Kartofle w tym wydaniu nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie się prezentują. Jeśli chcesz podać gościom oryginalny dodatek do obiadu, zdecyduj się na ziemniaki Hasselback. Jak je zrobić?
Nastaw piekarnik na 250 stopni Celsjusza. Ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj (nie obieraj). Osusz ręcznikiem papierowym i natnij co około dwa milimetry na całej ich długości.
Przygotuj naczynie żaroodporne z przykrywką. Wlej do niego łyżkę oleju, wrzuć duży, rozgnieciony ząbek czosnku (w łupince) i włóż ziemniaki (na górze powinny być nacięcia). Delikatnie oprósz solą i skrop oliwą. Przykryj naczynie i piecz 30 minut pod przykryciem.

Po tym czasie zdejmij pokrywkę, ziemniaki z wierzchu wysmaruj masłem i posyp ulubioną przyprawą (np. rozmarynem, tymiankiem, ostrą papryką). Po doprawieniu przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 30 minut. Potem sprawdź, czy ziemniaki są już gotowe.

Pieczone ziemniaki faszerowane

Jeśli chcesz, aby ziemniaki nabrały kompletnie innego smaku lub były jeszcze bardziej sycące, postaw na pieczone ziemniaki faszerowane. W tej postaci mogą już stać się obiadem lub obiadokolacją, ponieważ dzięki dodatkowym składnikom skutecznie zwalczają uczucie głodu. Dzisiaj polecimy ci sprawdzony przepis na kumpira, czyli zapiekanego ziemniaka z dodatkami. Mogą się w nim znajdować dowolne produkty spożywcze - od mięsa, przez ser, aż po warzywa. Dlatego za każdym razem się nie nudzi.

Jak zrobić kumpira z mięsem i serem? Duże ziemniaki umyj, wyszoruj skórkę i przepołów. Upiecz w piekarniku tak, aby były miękkie. Wydrąż wnętrze, zostawiając kilka milimetrów miąższu od mundurka. Wnętrze ziemniaków ubij z masłem i podaj następnego dnia do obiadu. Zajmij się przygotowaniem farszu.

Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę na odrobinie oleju. Dorzuć poszatkowany ząbek czosnku i gdy oba będą już zeszklone, wrzuć mięso mielone (wcześniej przyprawione solą, pieprzem i oregano). Zalej passatą pomidorową i dorzuć jeszcze trochę oregano do smaku. Zredukuj ilość wody i gdy sos będzie już gęsty, zdejmij z ognia. Wydrążone ziemniaki wypełnij mięsnym farszem, posyp odrobiną sera żółtego i włóż na około pięć, dziesięć minut do rozgrzanego piekarnika (by ser się rozpuścił).

Ziemniaki z sosem - jaki wybrać?

Ziemniaki z piekarnika świetnie smakują w towarzystwie sosów. Może skusisz się na przygotowanie odmienionej wersji tradycyjnego, wielkopolskiego przysmaku, czyli pyr z gzikiem? Zamiast ugotować ziemniaki w mundurkach, po prostu upiecz je według przepisu, który podaliśmy wcześniej. Cały sekret tkwi w pysznym gziku. Co to takiego? Twarożek połączony ze śmietaną, cebulką, szczypiorkiem i doprawiony solą oraz pieprzem. Z takim dodatkiem, ziemniaki staną się pysznym, jarskim obiadem.

Świetnym sosem do pieczonych ziemniaków będzie też ten czosnkowy, barbecue lub beszamel. Jak zrobić pierwszy z nich? Wystarczy ci zaledwie kilka składników. Trzy łyżki serka naturalnego połącz z trzema łyżeczkami majonezu i przeciśniętymi przez praskę trzema dużymi ząbkami czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Sos czosnkowy do ziemniaków najlepiej smakuje na następny dzień.

Ziemniaki to rewelacyjny dodatek do obiadu. Nie tylko uzupełniają organizm w witaminy i niezbędne mikroelementy, ale również są lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu. Zainspiruj się ciekawymi przepisami naszych Użytkowników na przepyszne pieczone ziemniaki z piekarnika.

1. Pieczone ziemniaki w ziołach

Pieczone ziemniaki w ziołach

Pieczone ziemniaki w ziołach przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ziemniaki potatki pieczone w ziołach

Ziemniaki pieczone w ziołach

Ziemniaki z piekarnika przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Jak zrobić pieczone ziemniaki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Jak zrobić ziemniaki Hasselback? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

Jak zrobić pyry z gzikiem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kumpir po krakowsku

Kumpir po krakowsku

Krakowski kumpir przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ziemniaki faszerowane serem

Ziemniaki faszerowane serem

Ziemniaki faszerowane przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Zapiekane ziemniaki z sosem tatarskim

Zapiekane ziemniaki z sosem tatarskim

Ziemniaki z sosem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz także:

Przepis na idealne pieczone ziemniaki »

5 zdrowych produktów za grosze! Mają zbawienny wpływ na organizm »

Minipizze po góralsku: Jak je wykonać? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0