Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne danie obiadowe, które przygotujesz bez żadnych problemów!
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54182
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 524
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5496
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54182
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 524
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5496
 
         
         
                Składniki
Zacznij rozgrzewać piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj ze skórki. W misce wymieszaj trochę oliwy z oliwek, dodaj przyprawy (sól, pieprz, tymianek, oregano). Przygotuj 10 kawałków sreberka. Ziemniaki wrzucaj do miski i obtaczaj trochę oliwą z przyprawami. Następnie wykładaj ziemniaki do folii (błyszcząca strona ma przylegać do ziemniaka, matowa ma być na zewnątrz).
Ziemniaki wyłóż na blachę i wsadź do rozgrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę. Ziemniak będzie gotowy jeśli bez problemu wbijesz w niego widelec.
Zajmij się farszem. Na patelni zacznij rozgrzewać ok 3 łyżek masła. Cebulę posiekaj, wrzuć na rozgrzane masło i smaż do czasu, aż zacznie ładnie brązowieć. Co jakiś czas pomieszaj, aby cebula się nie przypaliła. UWAGA: ten krok można pominąć jeśli nie chcesz dodawać cebuli.
W misce wymieszaj twarożek, jogurt lub śmietanę (zacznij od dodania ok 2 łyżek), zieloną cebulkę lub szczypiorek, przysmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku.
Uwaga: masa może być rzadka lub bardziej gęsta - zrób tak jak będzie ci pasowało. Ja wolę gęstszą formę, dlatego nie dodaję dużo jogurtu. Zostaw trochę zielonej cebulki do posypania ziemniaków.
Upieczone ziemniaki wyjmuj ze sreberka, przekrawaj na pół, wykładaj na talerz.
Na ziemniaka nałóż masę twarożkową, posyp zieloną cebulką zieloną. Smacznego!