Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne danie obiadowe, które przygotujesz bez żadnych problemów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5487
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 984
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1414
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5487
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 984
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1414
Składniki
Zacznij rozgrzewać piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj ze skórki. W misce wymieszaj trochę oliwy z oliwek, dodaj przyprawy (sól, pieprz, tymianek, oregano). Przygotuj 10 kawałków sreberka. Ziemniaki wrzucaj do miski i obtaczaj trochę oliwą z przyprawami. Następnie wykładaj ziemniaki do folii (błyszcząca strona ma przylegać do ziemniaka, matowa ma być na zewnątrz).
Ziemniaki wyłóż na blachę i wsadź do rozgrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę. Ziemniak będzie gotowy jeśli bez problemu wbijesz w niego widelec.
Zajmij się farszem. Na patelni zacznij rozgrzewać ok 3 łyżek masła. Cebulę posiekaj, wrzuć na rozgrzane masło i smaż do czasu, aż zacznie ładnie brązowieć. Co jakiś czas pomieszaj, aby cebula się nie przypaliła. UWAGA: ten krok można pominąć jeśli nie chcesz dodawać cebuli.
W misce wymieszaj twarożek, jogurt lub śmietanę (zacznij od dodania ok 2 łyżek), zieloną cebulkę lub szczypiorek, przysmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku.
Uwaga: masa może być rzadka lub bardziej gęsta - zrób tak jak będzie ci pasowało. Ja wolę gęstszą formę, dlatego nie dodaję dużo jogurtu. Zostaw trochę zielonej cebulki do posypania ziemniaków.
Upieczone ziemniaki wyjmuj ze sreberka, przekrawaj na pół, wykładaj na talerz.
Na ziemniaka nałóż masę twarożkową, posyp zieloną cebulką zieloną. Smacznego!