Do góry

Domowe porady

Co zrobić by ryby brzydko nie pachniały ?

Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  1. Żywa ryba.
    Po wyłowieniu ryb ze stawu hodowlanego /np. karpie/ powinny one przez kilka dni być w niewielkim zbiorniku o dużym przepływie z zimną wodą. Ma to min. na celu wypłukanie ryby. Ale skutkiem ubocznym jest fakt, że w tym czasie ryby zapadają jakby w sen: potrzebują mało tlenu i przestają jeść a to wiąże się z utratą ich wagi - dlatego zazwyczaj hodowcy ten etap pomijają.
    Kupując żywą rybę dobrze jest kilka dni trzymać ją w dużym naczyniu z zimną wodą i kilka razy tą wodę zmieniać.

  2. Moczenie ryb.
    Nieprzyjemny zapach ryb możemy usunąć zanurzając je w mleku, kefirze lub jogurcie naturalnym i odstawiając na kilka godzin w chłodne miejsce. Innym sposobem jest polanie ryb gorącą wodą z octem i cebulą i odstawienie do czasu aż zalewa wystygnie.

  3. Aromatyczne okłady.
    Na kilka godzin przed obróbką termiczną ryby możemy obłożyć plastrami cebuli, czosnku lub cytryny. Przed pieczeniem lub grillowaniem możemy także ryby natrzeć dużą ilością świeżych ziół /szczególnie natką pietruszki/.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 1085

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń