Do góry

Domowe porady

Jak szybko i estetycznie obrać gotowane jajka ?

Wielkanoc to czas kiedy królują jajka. Zanim jednak trafią na półmisek czy do sałatki trzeba je ugotować a później obrać ze skorupki. I tu pojawia się problem: jak tych kilkanaście /a może i kilkadziesiąt:)/ jajek obrać w miarę szybko i na tyle estetycznie by prezentowały się apetycznie i zachęcały do posiłku ? Jest na to kilka patentów:)

  1. Najprościej
    Najłatwiej po ugotowaniu i wystudzeniu jajko przekroić na pół i przy pomocy łyżeczki wydobyć ze skorupki.

    Jeśli jednak chcemy mieć jajko w całości możemy wypróbować inne sposoby:

    Świeżość jajek
    Już nasze babcie wiedziały, że świeże jajko obiera się trudniej, gdyż podczas gotowania białko przywiera do skorupki i później trudno je oddzielić.Im starsze jajko /ale oczywiście jeszcze przydatne do spożycia/ tym błonka miedzy białkiem a skorupką w czasie gotowania lepiej się wiąże i daje łatwiej oddzielić skorupkę od białka.

    Woda z dodatkami
    Do wody, w której gotujemy jajka możemy dodać jeden z poniższych składników:
    - sól /2-3 kopiaste łyżki/
    - ocet /1-2 łyżki/
    - soda /0,5 łyżeczki/
    Proporcje na 8-10 jajek

    Potrząsanie i zimna woda
    Po ugotowaniu jajka odcedzamy, energicznie potrząsamy garnkiem tak by jajka poobijały się w garnku /i skorupka popękała/ a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy do wystygnięcia.
    Pojedyncze sztuki możemy przełożyć do szklanki, zalać do połowy zimną wodą, zakryć naczynie dłonią i energicznie potrząsamy przez 30 sekund. Skorupka bez problemu zejdzie z jajka.
    Większą ilość jajek możemy włożyć do słoika, zalać do połowy zimną wodą, zakręcić słoik i energicznie potrząsać przez 30 sekund. Skorupki jajek popękają a zimna woda ułatwi oddzielenie skorupki od białka. /Wody nie powinno być zbyt wiele by jajka w czasie potrząsania nie pływały. Powinny być również dość luźno ułożone by łatwo obijały się o ścianki słoika i siebie wzajemnie./
    Efekt obijania wzmocnią kostki lodu dodane do naczynia z jajkami i wodą.
    Możemy też jajka obierać pod bieżącą zimną wodą - obieranie pójdzie nam sprawnie a przy okazji obmyjemy jajka z małych kawałków skorupek, które mało widać ale czuć jak "chrupią" w czasie jedzenia:)

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 4211

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 kwietnia Swietna metoda, zwykle chcialam isc na skróty, ale warto ja stosowac, bo jaja obieraja sie idealnie. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń