Do góry

Domowe porady

Jak zdjąć skórkę z papryki?

Papryka jest super warzywnym dodatkiem do wielu potraw tj. gulasz węgierski, zupa gulaszowa czy szaszłyk. Jednak po obróbce termicznej w wysokiej temperaturze odchodzi od niej skórka. A kto lubi jak ta cienka skórka przykleja mu się do podniebienia? Ja nie. A oto prosty sposób na zdjęcie skórki z papryki.

  1. Paprykę umieścić całą lub w połówkach w piekarniku na blasze. Jak wspomniałam papryka potrzebuje dość wysokiej temperatury – więc włączam grill z termo obiegiem na 180 st.C.
    2. Podpiekam ją ok. 5-10 min. aż zacznie się marszczyć skórka.

  2. 3. Czekam aż ostygnie. Kroję ją w pasy.
    4. Delikatnie podważam nożem brzeg paska. Ściągam skórkę. Skórka może się rwać dlatego trzeba to robić delikatnie.
    5. Gotowa obrana papryka może służyć do dalszego przerobu lub bezpośredniej konsumpcji.

    zdjęcie do 2 etapu porady

Autor: drNowak

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 897

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marmara 22 lutego Ja mam inny sposób:
- w garnuszku zagotować wodę (użyć taki garnuszek aby papryka się później w nim zmieściła);
- gotującą wodę zdjąć z gazu;
- do wody dodać 1 łyżkę sody oczyszczonej (woda nie może się już gotować);
- paprykę umieścić w wodzie i zostawić na ok. 10 minut;
- wyjąć paprykę i dobrym/ostrym nożykiem cienko obrać, często zdarza się, że skórka schodzi płatkami przy obieraniu (obieram tylko tyle papryki ile chcę w danej chwili zjeść);
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helenapon 06 lutego Uwielbiam pieczoną paprykę ale obieranie jej ze skórki bardzo mnie wkurza. Kiepsko mi wychodzi nawet po upieczeniu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń