Do góry

Domowe porady

Mrożenie ziół

Świetny sposób na zachowanie smaku świeżych ziół przez cały rok

  1. Zioła lepiej zachowują swój smak podczas mrożenia niż suszenia- może z paroma wyjątkami- tymianek lepszy jest suszony.
    Świetnie mrożą się:
    - pietruszka
    - szczypior
    - kolendra
    - lubczyk
    - koperek
    - bazylia

    Zielenina jest dostępna cały rok i nie trzeba chodzić po zapomniany pęczek pietruszki do sklepu.
    A do tego wszystko jest umyte i posiekane za jednym razem.

    Do przechowywania trzeba używać szczelnych pojemników przeznaczonych do kontaktu z żywnością, inaczej wyschną lub stracą walory.

    Smacznego :)

Autor: fafiatko

Przepisów i artykułów: 693 Ocena: 14295

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 01 sierpnia 2019 Niektóre zioła suszę, ale szczypiorek zawsze mrożę. Lubczyk i koperek też robię z solą. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 23 czerwca 2019 O tak, zapach kopru zima jest bezcenny! :) Tez duzo mroze, to chyba najzdrowszy sposób konserwacji. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 czerwca 2019 Dziekuje, tez susze ale to nie to, swietnie susa sie warzywa:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 czerwca 2019 Świetnie,też tak mrożę,każde zielone warzywko siekam,pojemnik ,a potem pyszny aromat w potrawie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń