Do góry

Domowe porady

Recykling w kuchni cz.1 - natka marchewki

Nie wszyscy wiedzą, że natkę marchewki można jeść.
Dotyczy to nie tylko marchwi, ale także rzodkiewek, buraków lub kalarepy. Ich zielone liście zawieraąj o wiele więcej witamin niż owoc. Na przykład liście buraka zawieraja nawet 200 razy więcej witaminy A niż sama bulwa.
Natke można jeść surową lub ją gotować czy przyrządzać z niej koktajle. Liście kalarepy można na przykład przyrządzić jak szpinak.
Wszystkie cztery rodzaje liści nadają się świetnie do przetwarzania na pastę do chleba.
I to właśnie tutaj pokazuję na przykładzie natki marchwi. Przepis można modyfikować zgodnie ze swoim gustem, w zależności od tego, jakich liści używamy i które najbardziej lubimy.
Kremowa konsystencję pasty uzyskujemy dzięki nasionom słonecznika, jeśli wybierzemy orzechy, powstanie pesto.

  1. PESTO Z NATKI MARCHEWKI

    Składniki:

    80 g natki marchewki
    80 g parmezanu, pecorino lub sera górskiego
    20 g orzechów piniowych, nerkowca lub orzechów włoskich
    1 ząbek czosnku
    150 g oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki soli


    Umyc natke i osuszyc, obrac czosnek. Pokroic parmezan na duze kawalki i posiekac je w blenderze. Nastepnie dodac pozostałe składniki: orzeszki piniowe, czosnek, sól, natke marchewki i oliwę z oliwek i blendowac do uzyskania kremowej masy.
    Wlac pesto do sterylnych sloików, zalac wierzch calkowicie warstwa oliwy z oliwek i przechowywac w lodówce.

    zdjęcie do 1 etapu porady
  2. PLACKI Z Z NATKĄ MARCHEWKI

    Składniki na 4 porcje:

    800 g marchewek z natką
    2 łyżeczki nasion kolendry
    2 dymki
    1/2 pęczka natki marchwi
    100 g mąki, typ 550
    2 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    olej słonecznikowy


    Marchew, natke i cebule bardzo drobno posiekac. Dodac jajka, make, przyprawy i wszystko wymieszac. Smazyc na zloty kolor.

    zdjęcie do 2 etapu porady
  3. KOKTAJLE Z NATKĄ MARCHEWKI

    Istnieje wiele mozliwosci kompozycji smacznych i zdrowych koktajli na bazie natki marchewki.
    Oto niektóre z propozycji:


    ANANAS - JABŁKO - AWOKADO


    natka 5-6 marchwi
    1/4 ananasa
    2 jabłka
    1/4 awokado
    3 plasterki imbiru
    300 ml wody

    zdjęcie do 3 etapu porady
  4. POMARAŃCZA - MANGO - BANAN


    25 g natki marchewki
    1 pomarańcza
    1/2 mango
    1 banan
    400 g wody mineralnej gazowanej
    1 łyżka oleju lnianego

    zdjęcie do 4 etapu porady
  5. MANGO - GRUSZKA - IMBIR


    garść kolendry i natki marchewki
    1/2 mango
    1 gruszka
    4 plastry imbiru
    250 ml wody

    zdjęcie do 5 etapu porady
  6. OGÓREK - WINOGRONA


    natka marchewki
    ogórek
    winogrona

    zdjęcie do 6 etapu porady
  7. CYKORIA - NEKTARYNKI - KIWI


    100 g sałaty Lollo Bionda
    1 cykoria
    garść natki marchewki
    2 nektarynki
    3 kiwi
    1 mały kawałek imbiru
    400 ml wody

    zdjęcie do 7 etapu porady
  8. SZPINAK - POMARAŃCZE - IMBIR


    natka 3-4 marchewek
    garść szpinaku
    2 pomarańcze
    1 mały kawałek imbiru
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    100 ml wody

    zdjęcie do 8 etapu porady

Autor: konhambos

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 6338

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 lipca Piękna prezentacja i tyle ciekawych wiadomości o natce!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń