Chleb pszenny na zakwasie z semoliną i czarnym sezamem

Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie.

Ciasto właściwe

160g semoliny
320g mąki
340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu
30g ciemnej melasy
4 g drożdży
10g drobnej soli morskiej
200g zakwasu
Semolina do obsypania łopaty do chleba
Czarny sezam do obtoczenia bochenka

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką.
Zmieszać ze sobą mąki.
W wodzie rozprowadzić drożdże i zaczyn. Wsypać mąki. Dodać melasę i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 2- 3 minut.
Po tym czasie dodać sól i wyrabiać dalej aż do pożądanej konsystencji i uelastycznienia glutenu. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie złożyć ciasto chwytając ciasto za „rogi" od dołu miski i zakładając je na górę ciasta . Zrobić tak z trzema rogami. Odstawić przykryte ciasto na 30 minut .
Proces powtórzyć jeszcze 2 razy co 30 minut i po trzeci złożeniu odstawić na 60 minut co łącznie daje czas pracy z ciastem 2.5 godziny.
Przełożyć ciasto na blat. Złożyć wstępnie ciasto zakładając na siebie rogi ciasta 3-4 razy. Zostawić pod przykryciem na blacie na ok 15 minut .
Po tym czasie zakładając na siebie rogi ciasta uformować okrągły bochenek i obtoczyć go dokładnie czarnym sezamem ze wszystkich stron i włożyć go do koszyka rozrostowego wysypanego mąką. Ciasto powinno garować około godziny w zależności od warunków atmosferycznych.
Po tym czasie wyłożyć ciasto z koszyka do nagrzanego garnka żeliwnego ( UWAGA: pracować w rękawicach! Garnek jest wrzący!),
Naciąć chleb żyletką lub nożyczkami. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na około 35 minut.
Po upływie tego czasu wyjąć chleb i przełożyć na łopatę a z niej bezpośrednio na kamień do pizzy i wypiekać aż do pożądanego koloru.

Krem czekoladowo-orzechowo-pistacjowy

Pasta orzechowow-pistacjowa

80g orzechów laskowych ( uprzednio uprażonych przez 15-20 minut w 190C , potem zetrzeć skórkę )
80g pistacji uprażonych na suchej patelni
95g cukru
10g wody
10g oleju pistacjowego
Szczypta drobnej soli morskiej

Z wody i cukru zrobić karmel.
Wylać go na uprażone orzechy bez skórki.
Wystudzić.
Zblendować na gładką masę dodając olej pistacjowy.

Krem

200g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
250g pasty orzechowo-pistacjowej (przepis powyżej)
10g kakao
50g oleju z orzechów pistacjowych
20g beurre noisette ( stopić masło w rondlu i podgrzewać aż do zbrązowienia i uzyskania orzechowego aromatu, nie spalić! )
15g masła kakaowego w proszku

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Pozostałe składniki zmiksować na gładką masą.
Połączyć z czekoladą.
Wychłodzić.
Przełożyć do słoika i udekorować orzechami i pistacjami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 367

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 225

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0