Kulki mocy według Piotrka - przepisy z "Bake Off Junior"

W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentował przepis na autorskie kulki mocy.

Kulki mocy kokosowe

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki daktyli (ok. 8 sztuk)
  • 1 łyżka sproszkowanej wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • kilka sztuk migdałów bez skórki
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Kulki mocy orzechowe

  • 500 g suszonych, miękkich daktyli
  • 300 ml wrzątku
  • 200 g orzechów włoskich
  • 65 g orzechów nerkowca
  • 30 g kakao
  • 400 g wiórków kokosowych (+ opcjonalne 50 g)
  • rozdrobnione orzechy włoskie do obtoczenia

Kulki mocy żurawinowe

  • 3/4 szklanki opłukanej suszonej żurawiny
  • garść daktyli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Granola do obtaczania kulek

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z cynamonu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Kulki mocy kokosowe

Kaszę jaglaną przepłukać dwa razy pod bieżącą wodą i ugotować w mleku kokosowym. Gotować, aż kasza wchłonie płyn. Odstawić do wystygnięcia, następnie zblendować z daktylami, dodając przyprawy i kilka kropli aromatu waniliowego. Do środka każdej kulki włożyć po jednym migdale. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Włożyć na 20 minut do lodówki.

Kulki mocy orzechowe
Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca zblendować. Oddzielnie rozdrobnić odsączone daktyle. Do dużej miski wrzucić przygotowane składniki oraz kakao. Partiami dodawać wiórki kokosowe i zagniatać. Gotowa masa powinna być jak plastelina. Jeśli jest za rzadka, dodać więcej wiórków kokosowych (ok. 50 g). Masę podzielić na trzy części, wstawić na 30 minut do lodówki. Uformować kuleczki, następnie obtoczyć je w zblendowanych orzechach włoskich.

Kulki mocy żurawinowe
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Z masy uformować kuleczki i obtoczyć je w wiórkach koksowych.

Granola
Wszystkie składniki oprócz żurawiny podgrzać w garnku. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 45 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po wyjęciu z piekarnika dodać żurawinę i obtoczyć kulki masą.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
10
15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3