Przepis na chaczapuri Michała Brysia

W siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś poprosił uczestników o przygotowanie mistrzowskiego chaczapuri z kaczką i jabłkami. Mamy dla was przepis, z którym musieli zmierzyć się zawodnicy.

Ciasto:

  • 150-200 g kefiru (w zależności od chłonności mąki)
  • 7,5 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 4 g soli

Do smarowania:

  • 2 łyżki masła roztarte z 2 ząbkami czosnku

 

Wykonanie :

Rozgrzać piekarnik do temp. 220 C.
Do misy wlać kefir (w lecie w temperaturze 15 C), wymieszać z pokruszonymi drożdżami i dodać mąkę. Wyrobić dokładnie. Po 5 minutach wyrabiania dodać sól i wyrabiać jeszcze około 2-3 minut. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie złożyć ciasto i odstawić na kolejne 20 minut. Złożyć ciasto ponownie; odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 kęsy o wadze 200 g każdy. Oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i zostawić na blacie na 7 minut. Po tym czasie rozgniatać na okrągłe placki o grubości 1 cm. Nakładać na środek placka nadzienie - ilość wg uznania. Zlepić ponownie w kształt kuli i rozpłaszczyć ją dłonią na placek, tak aby nadzienie w środku było równomiernie rozłożone. Oprószyć lekko mąką i piec na blasze w piekarniku na złoty kolor (ok. 15 - 20 minut). Wyjąć z pieca i gorące posmarować masłem z czosnkiem. Wydać 1 sztukę.


Nadzienie z kaczki z jabłkami:

  • 4 udka z kaczki
  • 4 łyżki rodzynek
  • 100 g nalewki pigwowej
  • 4 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku
  • sól morska
  • 1 łyżeczka świeżo tłuczonego pieprzu
  • 6 szalotek
  • 200 g czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 liście laurowy
  • 4 jabłka (najlepiej szara reneta lub inne kwaskowe)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku + 2 do starcia do masła (do smarowania upieczonego placka)
  • świeży lubczyk - kilka gałązek
  • świeży majeranek - kilka gałązek.
  • 100 g sernikowego koziego sera
  • 2 łyżki tłuszczu gęsiego do smażenia

 

Wykonanie:

Udka wysuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Rodzynki namoczyć w nalewce pigwowej. Wymieszać paprykę, sól i pieprz. Natrzeć dokładnie mięso. Posiekać szalotki. Na rozgrzanej patelni rozpuścić tłuszcz i obsmażyć na ciemnozłoty kolor kacze uda. Dodać szalotkę. Smażyć jeszcze 2 minuty. Zalać winem, wrzucić ziele angielskie, skórkę pomarańczową i liście laurowe. Zredukować wino o połowę. Przykryć i dusić do miękkości około 1:45 min. Na ostatnie 2 minuty duszenia wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Zdjąć z ognia. Kaczkę wyluzować z kości i mięso wraz ze skórą drobno posiekać. Dodać kostki jabłek. Pozostałą z moczenia rodzynek nalewkę zredukować na ogniu o połowę i wlać do miski z kaczką i jabłkami. Przyprawić świeżym pieprzem, lubczykiem i majerankiem. Dodać pokruszony kozi ser. Wymieszać dokładnie farsz, aby wszystkie przyprawy zostały równomiernie rozprowadzone. Wystudzić do temperatury pokojowej. Tak przygotowanym farszem (w ilości wg uznania) nadziewać placki drożdżowe.

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4