Ania znakomicie poradziła sobie z zadaniem i dla jurorów przygotowała babeczki przypominające postacie z gry Angry Birds.

Ciasto:

150 ml oleju rzepakowego
100 g cukru brązowego
25 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jaja
130 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka chili
150 g startej marchewki
50 g orzechów pekan
25 g rodzynek

Krem:

400 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 pomarańcza
1 łyżeczka cukru pudru
masy cukrowe: żółta, pomarańczowa, czerwona, czarna, biała, jasnoniebieska, jasnozielona, brązowa

Ciasto:

Trzepaczką połączyć olej rzepakowy z brązowym cukrem, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii do uzyskania jednolitej masy. Dodawać pojedynczo jajka. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i chili. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Połączyć ze startą na grubych oczkach marchwią, orzechami pekan i rodzynkami. Piec w 180°C przez około 30 minut.

Krem:

Ubić śmietanę kremówkę. Dodać serek mascarpone ze skórką i sokiem z pomarańczy. Pod koniec ubijania wsypać łyżeczkę cukru pudru. Przełożyć do rękawa, schłodzić w lodówce. Wydrążyć muffinki i nałożyć warstwę kremu. Udekorować masą cukrową w kształcie wściekłych ptaków.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Owsianka z kurkumą

Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...

Odsłon: 41

15 min
2
Zupy Zupa z brukselką

Przepis na zupę jarzynową z brukselką.

Odsłon: 1127

60 min
16
15 min
5
Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

Odsłon: 13739

30 min
16