Kruche ciasto
40 g orzechów włoskich
40 g suszonej żurawiny
100 g cukru
200 g masła
1 duża szczypta soli
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko
50 g mąki migdałowej
groch do wysypania na ciasto
Masa serowa
200 g białej czekolady
skórka starta z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
600 g zmielonego tłustego twarogu
150 g serka mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100 ml śmietanki 30%
3/4 szklanki cukru
ziarenka z 2 lasek wanilii
5 jajek
Sos pomarańczowy
5 dużych pomarańczy
1 cytryna
2 łyżki cukru trzcinowego
1 garść orzechów laskowych
Sos karmelowy
200 g cukru
100 g masła
200 g śmietanki 30%
Złożenie
płatki migdałowe do dekoracji
płatki suszonych róż do dekoracji
Kruche ciasto
Orzechy uprażyć i posiekać. Żurawinę pokroić. Zmieszać wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić, rozwałkować i ułożyć w formie. Piekarnik rozgrzać do 180°C, na ciasto wsypać groch i piec przez 10 minut.
Masa serowa
Rozpuścić czekoladę i zetrzeć skórkę z cytrusów. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Krótko wymieszać na wolnych obrotach (masa nie może być bardzo napowietrzona). Piekarnik rozgrzać do 160°C, masę wylać na upieczony spód i piec przez około godzinę.
Sos pomarańczowy
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu. W międzyczasie dodać cukier. Na koniec wsypać podprażone, posiekane orzechy laskowe.
Sos karmelowy
Na patelnię wsypać cukier. Rozpuścić. Gdy zbrązowieje, dodać masło i wymieszać. Dolać śmietankę (najlepiej lekko podgrzaną, nie może być prosto z lodówki). Całość mieszać przez około dwie minuty. Przelać do naczynia i wystudzić.
Złożenie
Upieczony sernik udekorować sosem karmelowym. Bo bokach rozsypać płatki migdałowe oraz płatki ususzonych róż. Podawać z sosem pomarańczowym.