Do góry

Bake off

Ciasteczkowe party Wiktorii - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

W menu Wiktorii pojawiły się cake popsy, kruche rogaliki z serem i owsiane ciasteczka. Które z tych smakołyków przypadło do gustu dzieciakom najbardziej?

Kruche rogaliki serem:
20 g drożdży (świeżych)
60 ml śmietany 18%
2 jajka
200 g mąki
125 g masła
2 łyżki cukru

Nadzienie:
400 g twarogu niemielonego w kostce (półtłustego lub tłustego)
2 żółtka
4-5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią

Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać żółtko i całe jajko. Mąkę posiekać z masłem i dodać do drożdży, wymieszać. Ciasto lekko wyrobić i wyciąć trójkąty. Do miski wlać białko.

Nadzienie
Wszystkie składniki rozetrzeć widelcem do połączenia.

Na środek wyciętego ciasta położyć łyżeczkę nadzienia i zawinąć w kształt rogalika. Ciastka posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C z funkcją termoobiegu do złotego koloru.

Cake pops:
80 g mąki pszennej (np. tortowej)
szczypta sody oczyszczonej
szczypta proszku do pieczenia
60 g masła
30 g gorzkiej czekolady
¼ szklanki kakao
1 duże jajo
80 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60 ml kwaśnej śmietany 18%
120 g serka mascarpone
80 g kremu czekoladowo-orzechowego
200 g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju
kolorowe posypki (różne rodzaje)

Przesiać mąkę pszenną z sodą i proszkiem do pieczenia. W rondelku roztopić masło, a następnie zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Odstawić do rozpuszczenia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Przestudzić. Jajo i cukier zmiksować, a następnie, wciąż miksując dodać ekstrakt z wanilii. Wlać czekoladę roztopioną z masłem i całość ponownie zmiksować. Do powstałej masy dodawać na zmianę kwaśną śmietanę z suchymi składnikami (mąką pszenną, sodą, proszkiem), mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24 cm x 34 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 13 minut. Wystudzić.

Serek mascarpone połączyć z kremem czekoladowo-orzechowym. Pokruszyć upieczone wcześniej ciastka i dokładnie wymieszać z przygotowanym wcześniej kremem. Powstałą masę zawinąć w folię spożywczą i schładzać przez 15 minut w zamrażarce. Wyjąć. Przy pomocy łyżki do lodów odmierzyć równe kawałki ciasta i uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schładzać w zamrażarce przez kolejne 15 minut. Mleczną czekoladę roztopić z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki. Poukładać ciastka na blaszce patyczkami do góry i znów schładzać przez około 15 minut. Schłodzone ciasteczka zanurzać w roztopionej wcześniej czekoladzie. Udekorować kolorowymi posypkami.

Ciasteczka owsiane:
60 g margaryny do pieczenia
¾ szklanki mąki pszennej
1¼ szklanki płatków owsianych
1 jajko
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 kawałków czekolady deserowej
6 kawałków białej czekolady
1 szklanka bakali (żurawina, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe)

Roztopić margarynę. Utrzeć jajko z cukrem, dodać roztopioną margarynę i połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia oraz z ekstraktem waniliowym. Wsypać płatki owsiane i posiekane bakalie, dodać posiekane czekolady. Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i piec w 170ºC przez około 15 minut (do zarumienienia).

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń