Do góry

Newsy

Czy można zjeść za dużo owoców?

W upalne dni mało kto ma ochotę spędzać czas w kuchni. Częściej sięgamy po owoce, które zastępują nam tradycyjne posiłki. Warto jednak uważać, gdyż, jak ze wszystkim, także i z nimi możemy przesadzić.

Fot. 123RF

O zaletach owoców można mówić w nieskończoność. W końcu są wręcz wymarzonym i bardzo smacznym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych. Stanowią doskonałą przekąskę, która będzie idealną alternatywą dla wszelkiego rodzaju batoników czy też chrupek. Ponadto, rewelacyjnie sprawdzają się w upały, kiedy nie mamy ochoty przygotowywać ani spożywać bardziej skomplikowanych posiłków. Co ciekawe, w badaniu dotyczącym spożycia owoców w krajach europejskich, które zostało przeprowadzone przez Europejską Radę Informacji o Żywności, Polacy zajęli zaszczytne pierwsze miejsce. Zastanawialiście się jednak, czy możemy zjeść za dużo owoców? Okazuje się, że tak jak w przypadku większości przypadków, także i tutaj sprawdza się stara zasada „co za dużo, to nie zdrowo".

W ostatnim czasie bardzo głośno zrobiło się o tzw. „diecie owocowej", która zaleca zastąpić większość posiłków tymi słodkimi darami natury. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w tej kwestii nie powinniśmy popadać w przesadę. Dzieje się tak ponieważ, poza witaminami, owoce dostarczają do naszego organizmu całkiem sporo cukrów prostych, a jak wiadomo, zjadanie ich w zbyt dużej ilości jest prostym sposobem na przybranie na wadze. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, abyśmy codziennie spożywali co najmniej 400 gramów owoców i warzyw. Ale gdzie leży górna granica? W tym wypadku trudno o zgodność, jednak większość dietetyków sugeruje, abyśmy w ciągu dnia zjadali 2-3 porcje owoców, co odpowiada 3 garściom lub 500 gramom.

Wideo: Ile kalorii mają owoce?

Źródło: x-news.pl

Sięgając po owoce, powinniśmy pamiętać, że nie wszystkie są sobie równe. Sekretem prawidłowego wprowadzenia ich do diety wydaje się być różnorodność. Pamiętajmy, że żadna monodieta (nawet ta złożona z pozornie bardzo zdrowych owoców) nie może wyjść nam na zdrowie, dlatego też nigdy nie powinniśmy ich stosować.

Warto wiedzieć, że niektóre owoce mają w sobie więcej cukrów, a inne zdecydowanie mniej, dzięki czemu możemy jeść je w większych ilościach. Najbezpieczniejsze wydają się być arbuzy, melony, poziomki, grejpfruty oraz truskawki. Zawierają w sobie zaledwie 5% cukrów, dlatego też możemy spożywać je najczęściej i bez żadnych wyrzutów sumienia. Nieco gorzej wypadają jabłka, gruszki i morele (ok. 5-10% cukrów) oraz banany, śliwki i winogrona (w których znajdziemy od 10 do 25% cukrów). Tutaj możemy zachować pewną wstrzemięźliwość, jednak ich zjadanie nie powinno zaszkodzić naszej sylwetce.

Najbardziej powinniśmy uważać spożywając daktyle, figi, mango oraz ananasy. Te mogą zawierać w sobie nawet 75% cukrów. Na cenzurowanym są również suszone śliwki, morele i rodzynki. Są dla nas bardzo zdrowe i stanowią dobrą przekąskę, jednak musimy pamiętać, iż zawierają w sobie również bardzo dużo cukrów, głownie fruktozy. Tymczasem nasza wątroba może metabolizować zaledwie 2-3 łyżki tego cukru w ciągu dnia, co przekłada się na ok. 40g. Jeśli zjemy jej więcej, zostanie ona zmagazynowana w formie tkanki tłuszczowej. I to właśnie z tego względu nie powinniśmy spożywać ich w zbyt dużych ilościach.

 

Zobacz też: Soki, nektary i napoje - które wybrać? Kliknij!

Soki, nektary i napoje - które wybrać?

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń