Do góry

Newsy

Dlaczego warto jeść jagody?

Jagody to najprawdziwszy leśny skarb. Nie tylko doskonale smakują i są świetnym dodatkiem do ciast i deserów, ale także rewelacyjnie wpływają na nasze zdrowie.

Fot. 123RF/PICSEL

W jaki sposób rozpoznać, że lato rozgościło się u nas na dobre? Na straganach, tuż obok poziomek i czereśni, zaczynają pojawiać się polskie jagody zbierane w naszych lasach. Zajadając się nimi, zwykle skupiamy się na ich wyjątkowym smaku, a zdecydowanie rzadziej myślimy o tym, w jaki sposób wpływają na nasz organizm.

Jednak o zaskakujących właściwościach tych owoców doskonale wiedziały już nasze babcie, bardzo często stosując je jako naturalny lek na wiele dolegliwości. Współczesne badania jedynie potwierdzają, iż doskonale wiedziały co robią.

Właściwości lecznicze jagód

W medycynie ludowej jagody są uznawane za jeden z najskuteczniejszych środków na wszelkiego rodzaju problemy z żołądkiem i drogami moczowymi. Ich stosowanie zaleca się zwłaszcza w przypadku zatruć pokarmowych - wystarczy zastosować napar przygotowany na bazie tych owoców, aby wszelkie nieprzyjemne dolegliwości zniknęły. Jagody pomogą nam również rozwiązać problemy z wątrobą - złagodzą stany zapalne i ochronią ją przed uszkodzeniami.

Te niewielkie owoce są również doskonałym źródłem witaminy C. Jak wiadomo, jest ona niezbędna do prawidłowej pracy układu odpornościowego, regeneracji tkanek oraz utrzymania kości w dobrej kondycji. Witamina ta bierze również udział w wielu istotnych procesach w naszym ciele, ułatwiając np. przyswajanie żelaza. Poza witaminą C, jedząc jagody, dostarczymy do naszego organizmu także witaminy z grupy B, selen, cynk miedź oraz witaminę A.

Zobacz też: Jak zapobiec pleśnieniu przetworów? Kliknij!

Jak utrwalić przetwory?

Jednym z głównych powodów, dla których powinniśmy włączyć jagody do naszej diety, jest znaczna ilość antyoksydantów, zawartych w tych maleńkich owocach. Najcenniejszymi z nich są antocyjany, które znajdziemy również w innych fioletowych warzywach i owocach. To właśnie one chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wzmacniają naczynia krwionośne, chroniąc nas m.in. przed zatorami żylnymi i niewydolnością serca. Przeciwutleniacze odgrywają również ważną rolę w spowalnianiu procesu starzenia i chociażby z tego względu warto uwzględnić je w diecie.

Substancje odżywcze w jagodach, doskonale stymulują pracę mózgu, oczyszczając go z toksyn. Naukowcom udało się udowodnić, iż dzięki antocyjanom ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona zmniejsza się nawet o 25%.

Jeśli chcecie zadbać o swój wzrok, powinniście koniecznie włączyć jagody do swojego jadłospisu. Owoce te chronią nas m.in. przed jaskrą oraz kataraktą. Udowodniono również, iż w przypadku wystąpienia tych chorób, zapobiegają ich pogłębieniu.

Jagody w kuchni - co z nich zrobić?

Te pyszne, leśne owoce doskonale sprawdzają się zarówno jako dodatek do dań słodkich, jak i wytrawnych. Każdy z nas z pewnością pamięta z dzieciństwa smak pierogów z jagodami polanych śmietaną, naleśników lub racuchów. Obecnie wielu szefów kuchni łączy jagody z serami lub dziczyzną.

Owoce te nadają się również idealnie do przygotowania lodów lub orzeźwiających koktajli. Jeśli chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, w czasie sezonu warto pomyśleć o przygotowaniu z nich różnego rodzaju przetworów. Domowe dżemy i marmolady jagodowe, doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek i ciast.


Pobierz bezpłatny e-book z najlepszymi przepisami na domowe przetwory!

20 przepisów na wyjątkowe przetwory

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń