Drożdżowe czy francuskie?

Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać?

Fot. 123RF/Picsel

Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?

 

Czas wykonania
Ciasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko około pół godziny, wraz z oczekiwaniem aż wyrośnie.

 

Nakład pracy
Ciasto drożdżowe wymaga zrobienia zaczynu. Zalewamy drożdże ciepłą woda, dodajemy do mąki, zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto francuskie? Wyrabiamy ciasto z mąki, wody i szczypty soli. Wałkujemy i schładzamy 2 godziny. Przekładamy masłem, składamy na trzy i wałkujemy. Schładzamy kolejne 2 godziny, ponownie składamy na trzy i wałkujemy, schładzamy tym razem godzinę, znów przekładamy i znów schładzamy... i tak 6 razy. W końcowej fazie schładzamy, a następnie wypiekamy.

 

Koszta
Porównywalne jeśli chodzi o mąkę, jednak do ciasta drożdżowego trafia 2/3 kostki masła, a do francuskiego aż dwie, pełne kostki.

 

Trudność
Także porównywalna. Owszem w przypadku ciasta francuskiego musimy się nawałkować i naprzekładać, jednak jest to czynność nie tyle skomplikowana, co żmudna.


Efekt
Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, jest puszyste, miękkie i aromatyczne, jednak to ciasto francuskie jest bardziej efektowne. Podczas pieczenia woda zawarta w cieście zaczyna parować i ta para zostaje zatrzymana przez tłuszcz, czyli masło. To sprawia że ciasto się rozwarstwia na cienkie listki. Ciasto francuskie jest kruche, delikatne i... tłuste.

 

Kalorie
Porcja ciasta drożdżowego z kruszonką - czyli 100 gram - to 375 kcal, porcja ciasta francuskiego to 407 kcal. Nie ma więc większej różnicy.


Co zatem wybrać? Prostsze i szybsze jest ciasto drożdżowe. Istnieje jednak ryzyko, że może nie wyrosnąć. Przy cieście francuskim trzeba się napracować, ale warto - choć raz pokazać sobie i kuchennemu światu, że potrafimy je zrobić.

 

Poznaj przepisy na ciasto drożdzowe oraz francuskie!


Drożdżowa książka kucharska. Kliknij!

 

Francuska książka kucharska. Kliknij!

BR

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3