Do góry

Newsy

Dziś obchodzimy dzień marchewki!

Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam!

Fot. 123RF/Picsel

Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego różnorakich potraw. Marchewki używano do tworzenia zarówno pikantnych jak i słodkich potraw. Uprawa tej rośliny w tych burzliwych czasach pomogła dostarczać organizmowi niezbędnych składników.


Jeśli chcemy być zdrowi, piękni i młodzi jedzmy marchewkę!

Marchewka jest bogata w witaminy B1, B2, PP, KK oraz karoten. Karoten czyli prowitamina A znakomicie wpływa na nasz wzrok oraz chroni organizm przed działaniem szkodliwych rodników. Marchew bogata jest także w wapń, żelazo, fosfor, magnez i cynk - dzięki tym związkom mineralnym nasze ciało będzie jędrne, gładkie i bez zmarszczek.

Jedzenie marchewki poleca się w szczególności osobom palącym papierosy. Witamina A zawarta w tym warzywie sprawia, że związek rakotwórczy zawarty w dymie papierosowym zostaje przekształcony w nieszkodliwą substancje.

Tęczowe marchewki

Warto wiedzieć, że w Chinach popularne są marchewki koloru czerwonego, żółtego a także fioletowego!


Zobacz jakie dania możesz przygotować z marchewki!

Mądrość, pamięć, długowieczność... Zobacz temat specjalny o orzechach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń