Boże Narodzenie na słono

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na Wielkanoc. Nie zabraknie również cennych porad i pomysłów na piękne dekoracje.

Zapowiedź 506. odcinka programu „Ewa gotuje” | Fot. materiały prasowe/Polsat

Dzień przed Wielką Niedzielą to dosłownie ostatni moment, by przygotować potrawy wielkanocne. 

Z okazji jednych czy drugich świąt gospodyni programu przyrządzała wiele odmian żurku, ale nigdy nie warzyła zupy, która w wielu polskich domach rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Pora to nadrobić, więc Ewa zaprosi widzów na błyskawiczny barszcz biały. Błyskawiczny, bo nie na zakwasie, lecz na otrębach pszennych. By go przygotować wystarczy zrobić solidny wywar mięsny, najlepiej z dodatkiem warzyw, a następnie zasypać płatkami, zakwasić sokiem z cytryny i zabielić oraz ewentualnie zagęścić odrobiną mąki. 

Po zupie przyjdzie czas na danie główne – Ewa przyrządzi chrupiącego kurczaka, sowicie natartego masłem z przyprawami, a następnie mocno zrumienionego w piekarniku. Tak przygotowane mięso będzie wyjątkowo soczyste. 

Na deser autorka programu upiecze babkę drożdżową z bakaliami – orzechami włoskimi, żurawiną, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 506. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl
 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Śledzie po białostocku

Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...

Odsłon: 4485

30 min
6

Przepis dnia

Desery Wilgotny piernik

Piernik nieodłącznie kojarzy się z powidłami śliwkowymi. W wielu klasycznych...

Odsłon: 40159

30 min
97
Ciasta Miodownik świąteczny - CICHA NOC

Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...

Odsłon: 5913

>60 min
9
Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 12710

60 min
11