Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na Wielkanoc. Nie zabraknie również cennych porad i pomysłów na piękne dekoracje.

Zapowiedź 506. odcinka programu „Ewa gotuje” | Fot. materiały prasowe/Polsat

Dzień przed Wielką Niedzielą to dosłownie ostatni moment, by przygotować potrawy wielkanocne. 

Z okazji jednych czy drugich świąt gospodyni programu przyrządzała wiele odmian żurku, ale nigdy nie warzyła zupy, która w wielu polskich domach rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Pora to nadrobić, więc Ewa zaprosi widzów na błyskawiczny barszcz biały. Błyskawiczny, bo nie na zakwasie, lecz na otrębach pszennych. By go przygotować wystarczy zrobić solidny wywar mięsny, najlepiej z dodatkiem warzyw, a następnie zasypać płatkami, zakwasić sokiem z cytryny i zabielić oraz ewentualnie zagęścić odrobiną mąki. 

Po zupie przyjdzie czas na danie główne – Ewa przyrządzi chrupiącego kurczaka, sowicie natartego masłem z przyprawami, a następnie mocno zrumienionego w piekarniku. Tak przygotowane mięso będzie wyjątkowo soczyste. 

Na deser autorka programu upiecze babkę drożdżową z bakaliami – orzechami włoskimi, żurawiną, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 506. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl
 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pikantne goujons z kurczaka

Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...

Odsłon: 14400

15 min
11
Desery Tarta borówkowa

Tarta borówkowa na kruchym cieście z przepysznym i delikatnym kremem patissie...

Odsłon: 570

>60 min
7
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najpyszniejsze ciasta ze świeżymi morelami i brzoskwiniami. Koleżanki będą brać przepisy

Świeże owoce zawsze dodają wypiekom wyjątkowego smaku i aromatu, a połączenie moreli i brzoskwiń to prawdziwy hit w letnich ciastach. Jeśli szukasz...

1
Informacje Pomysły na morele. Zrób dżem, powidła, konfiturę i kiszone morele

Sezon morelowy to czas, kiedy ogród cieszy nas bogactwem słodkich owoców, które proszą się o kreatywne wykorzystanie. Od tradycyjnych dżemów i powi...

3
Informacje Pieczonki, duszonki, a może prażonki? Oto genialne potrawy z żeliwnego kociołka

Miłośnicy posiłków na świeżym powietrzu z pewnością zgodzą się z opinią, że jedzenie na łonie natury smakuje najlepiej. Dodatkowo ogniskowa atmosfe...

1
Informacje 6 pomysłów na obiad z ogniska. Tak pysznego smaku się nie zapomina

Jednym z najlepszych wspomnień wielu Polaków są wakacyjne ogniska, organizowane przez rodzinę czy podczas kolonii. Podawano wtedy pieczone kiełbask...

3