Dzień przed Wielką Niedzielą to dosłownie ostatni moment, by przygotować potrawy wielkanocne.
Z okazji jednych czy drugich świąt gospodyni programu przyrządzała wiele odmian żurku, ale nigdy nie warzyła zupy, która w wielu polskich domach rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Pora to nadrobić, więc Ewa zaprosi widzów na błyskawiczny barszcz biały. Błyskawiczny, bo nie na zakwasie, lecz na otrębach pszennych. By go przygotować wystarczy zrobić solidny wywar mięsny, najlepiej z dodatkiem warzyw, a następnie zasypać płatkami, zakwasić sokiem z cytryny i zabielić oraz ewentualnie zagęścić odrobiną mąki.
Po zupie przyjdzie czas na danie główne – Ewa przyrządzi chrupiącego kurczaka, sowicie natartego masłem z przyprawami, a następnie mocno zrumienionego w piekarniku. Tak przygotowane mięso będzie wyjątkowo soczyste.
Na deser autorka programu upiecze babkę drożdżową z bakaliami – orzechami włoskimi, żurawiną, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 506. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl