Sezon na dynię

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na Wielkanoc. Nie zabraknie również cennych porad i pomysłów na piękne dekoracje.

Zapowiedź 506. odcinka programu „Ewa gotuje” | Fot. materiały prasowe/Polsat

Dzień przed Wielką Niedzielą to dosłownie ostatni moment, by przygotować potrawy wielkanocne. 

Z okazji jednych czy drugich świąt gospodyni programu przyrządzała wiele odmian żurku, ale nigdy nie warzyła zupy, która w wielu polskich domach rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Pora to nadrobić, więc Ewa zaprosi widzów na błyskawiczny barszcz biały. Błyskawiczny, bo nie na zakwasie, lecz na otrębach pszennych. By go przygotować wystarczy zrobić solidny wywar mięsny, najlepiej z dodatkiem warzyw, a następnie zasypać płatkami, zakwasić sokiem z cytryny i zabielić oraz ewentualnie zagęścić odrobiną mąki. 

Po zupie przyjdzie czas na danie główne – Ewa przyrządzi chrupiącego kurczaka, sowicie natartego masłem z przyprawami, a następnie mocno zrumienionego w piekarniku. Tak przygotowane mięso będzie wyjątkowo soczyste. 

Na deser autorka programu upiecze babkę drożdżową z bakaliami – orzechami włoskimi, żurawiną, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 506. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl
 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki-dyni na Halloween!

Bułeczki z ciasta drożdżowego, formowane w kształcie małych dyniek. Są miękki...

Odsłon: 273

>60 min
1
Ciasta Słonecznikowiec

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...

Odsłon: 999

>60 min
4
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryn...

Odsłon: 1238

15 min
4