Ewa gotuje: Biwakowe klasyki spod ręki miłośniczki gotowania Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zaprasza do swojej letniej kuchni w domu z drewnianych bali w cichej i spokojnej Zawoi.

Fot. Materiały prasowe

Tym razem w ogrodzie u stóp Babiej Góry przyrządzi dania z kuchni biwakowej. Idealne do plecaka na górskie wyprawy, które są jej pasją. Proste i smaczne posiłki na wyjazd pod namiot zaprezentuje 19 września w autorskim programie „Ewa gotuje".

Biwakowe klasyki spod ręki miłośniczki gotowania Ewy Wachowicz na INTERIA.TV.

Program Ewy Wachowicz słynie z pysznych dań, ale też zaskakuje pomysłowością jej gospodyni. Palenisko do przygotowywania potraw kuchni biwakowej powstało ze starego pieca na trociny. Służył kiedyś tacie Ewy do opalania warsztatu. Ma do niego ogromny sentyment, dlatego poprosiła kuzyna o przycięcie starego pieca i tak powstało mobilne palenisko.

Często podczas wypraw górskich trzeba samemu przygotować sobie jedzenie. A jak je zrobić? Najlepiej na ognisku i w związku z tym Ewa Wachowicz zacznie od kuchni polowej w ogrodzie. Pierwsza potrawą, którą ugotuje w żeliwnym kociołku na żywym ogniu, będzie pyszna, gęsta i pożywna grochówka. Po grochówce zrobi drugi z biwakowych klasyków. W swojej kuchni Ewa pokaże, jak przyrządzić domową mielonkę. Będzie idealna do kanapek podczas biwaku czy górskiej wędrówki!

Zanim Ewa Wachowicz zaprosi na coś słodkiego, to przygotuje szybką i zaskakującą zakąskę - czeskie utopence, czyli kiełbaski w marynacie. Te marynowane kiełbaski można również zabrać ze sobą na wycieczkę. Na koniec zrobi domowe mleko migdałowe, na którym powstanie szybki i zdrowy deser biwakowy. Będzie to słodki słoiczek pełen leśnych owoców i płatków orkiszowych, który spokojnie można wrzucić do plecaka.

„Ewa gotuje" odcinek 397 - emisja w sobotę 19 września o 10.10 w Polsacie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 78

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

20
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25