25 marca nowy odcinek programu „Ewa gotuje” a w nim 3 nowe przepisy! Gospodyni programu na przystawkę zaserwuje aromatyczny chleb bez glutenu z siemieniem lnianym, następnie zdradzi przepis na filet z kurczaka zapieczony w cieście francuskim. Kulinarną ucztę zakończy słodkim wspomnieniem z czasów PRL – blokiem czekoladowym z bakaliami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Po 3 tygodniach w zaśnieżonych Beskidach Ewa wróciła do Krakowa, więc kolejny odcinek będzie nagrywany w jej domu na Woli Justowskiej. Krzątanina w kuchni rozpocznie się od przygotowania domowego chleba bez glutenu – na białkach i siemieniu lnianym, z dodatkiem ziaren słonecznika i czarnuszki. Do pieczywa autorka programu poda cebulę podsmażoną na słoninie. Właśnie taką potrawę często robiła mama Ewy i jest to jeden z ulubionych smaków jej dzieciństwa. 

Kolejne danie powstanie zgodnie z zasadą – proste składniki, niezwykła kompozycja. Będzie to filet z kurczaka z boczniakami, zapieczony w cieście francuskim zaplecionym tak, jak zaplata się warkocz. 

Na deser Ewa zaproponuje blok czekoladowy, czyli kultowy wyrób z czasów PRL-u. Lata temu robiono go z niskiej jakości czekolady i mleka w proszku. Tymczasem jeśli użyjemy dobrej jakościowo czekolady i mleka skondensowanego, jak też całość naszpikujemy bakaliami, blok będzie prawdziwym hitem! 

Zanim jednak zobaczymy te wszystkie pyszności autorka programu opowie o skrzyni wiannej, którą przywiozła z domu rodzinnego. Spotka się też z architektką wnętrz – wspólnie poszukają pomysłów na to jak wykorzystać ten mebel. 

 Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

Odsłon: 11250

60 min
17
Desery Muffiny marchewkowe

Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...

Odsłon: 44689

60 min
160
Dania główne Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...

Odsłon: 182168

30 min
100
Przetwory Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...

Odsłon: 293

60 min
3
Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

Odsłon: 4990

30 min
9