Po 3 tygodniach w zaśnieżonych Beskidach Ewa wróciła do Krakowa, więc kolejny odcinek będzie nagrywany w jej domu na Woli Justowskiej. Krzątanina w kuchni rozpocznie się od przygotowania domowego chleba bez glutenu – na białkach i siemieniu lnianym, z dodatkiem ziaren słonecznika i czarnuszki. Do pieczywa autorka programu poda cebulę podsmażoną na słoninie. Właśnie taką potrawę często robiła mama Ewy i jest to jeden z ulubionych smaków jej dzieciństwa.
Kolejne danie powstanie zgodnie z zasadą – proste składniki, niezwykła kompozycja. Będzie to filet z kurczaka z boczniakami, zapieczony w cieście francuskim zaplecionym tak, jak zaplata się warkocz.
Na deser Ewa zaproponuje blok czekoladowy, czyli kultowy wyrób z czasów PRL-u. Lata temu robiono go z niskiej jakości czekolady i mleka w proszku. Tymczasem jeśli użyjemy dobrej jakościowo czekolady i mleka skondensowanego, jak też całość naszpikujemy bakaliami, blok będzie prawdziwym hitem!
Zanim jednak zobaczymy te wszystkie pyszności autorka programu opowie o skrzyni wiannej, którą przywiozła z domu rodzinnego. Spotka się też z architektką wnętrz – wspólnie poszukają pomysłów na to jak wykorzystać ten mebel.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »