Dania jednogarnkowe

25 marca nowy odcinek programu „Ewa gotuje” a w nim 3 nowe przepisy! Gospodyni programu na przystawkę zaserwuje aromatyczny chleb bez glutenu z siemieniem lnianym, następnie zdradzi przepis na filet z kurczaka zapieczony w cieście francuskim. Kulinarną ucztę zakończy słodkim wspomnieniem z czasów PRL – blokiem czekoladowym z bakaliami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Po 3 tygodniach w zaśnieżonych Beskidach Ewa wróciła do Krakowa, więc kolejny odcinek będzie nagrywany w jej domu na Woli Justowskiej. Krzątanina w kuchni rozpocznie się od przygotowania domowego chleba bez glutenu – na białkach i siemieniu lnianym, z dodatkiem ziaren słonecznika i czarnuszki. Do pieczywa autorka programu poda cebulę podsmażoną na słoninie. Właśnie taką potrawę często robiła mama Ewy i jest to jeden z ulubionych smaków jej dzieciństwa. 

Kolejne danie powstanie zgodnie z zasadą – proste składniki, niezwykła kompozycja. Będzie to filet z kurczaka z boczniakami, zapieczony w cieście francuskim zaplecionym tak, jak zaplata się warkocz. 

Na deser Ewa zaproponuje blok czekoladowy, czyli kultowy wyrób z czasów PRL-u. Lata temu robiono go z niskiej jakości czekolady i mleka w proszku. Tymczasem jeśli użyjemy dobrej jakościowo czekolady i mleka skondensowanego, jak też całość naszpikujemy bakaliami, blok będzie prawdziwym hitem! 

Zanim jednak zobaczymy te wszystkie pyszności autorka programu opowie o skrzyni wiannej, którą przywiozła z domu rodzinnego. Spotka się też z architektką wnętrz – wspólnie poszukają pomysłów na to jak wykorzystać ten mebel. 

 Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 2007

30 min
10

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1456

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 346

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4