Ewa Gotuje: chleb bez glutenu, kurczak z boczniakami, blok czekoladowy

25 marca nowy odcinek programu „Ewa gotuje” a w nim 3 nowe przepisy! Gospodyni programu na przystawkę zaserwuje aromatyczny chleb bez glutenu z siemieniem lnianym, następnie zdradzi przepis na filet z kurczaka zapieczony w cieście francuskim. Kulinarną ucztę zakończy słodkim wspomnieniem z czasów PRL – blokiem czekoladowym z bakaliami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Po 3 tygodniach w zaśnieżonych Beskidach Ewa wróciła do Krakowa, więc kolejny odcinek będzie nagrywany w jej domu na Woli Justowskiej. Krzątanina w kuchni rozpocznie się od przygotowania domowego chleba bez glutenu – na białkach i siemieniu lnianym, z dodatkiem ziaren słonecznika i czarnuszki. Do pieczywa autorka programu poda cebulę podsmażoną na słoninie. Właśnie taką potrawę często robiła mama Ewy i jest to jeden z ulubionych smaków jej dzieciństwa. 

Kolejne danie powstanie zgodnie z zasadą – proste składniki, niezwykła kompozycja. Będzie to filet z kurczaka z boczniakami, zapieczony w cieście francuskim zaplecionym tak, jak zaplata się warkocz. 

Na deser Ewa zaproponuje blok czekoladowy, czyli kultowy wyrób z czasów PRL-u. Lata temu robiono go z niskiej jakości czekolady i mleka w proszku. Tymczasem jeśli użyjemy dobrej jakościowo czekolady i mleka skondensowanego, jak też całość naszpikujemy bakaliami, blok będzie prawdziwym hitem! 

Zanim jednak zobaczymy te wszystkie pyszności autorka programu opowie o skrzyni wiannej, którą przywiozła z domu rodzinnego. Spotka się też z architektką wnętrz – wspólnie poszukają pomysłów na to jak wykorzystać ten mebel. 

 Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 78

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

20
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25