Ewa Gotuje: Chleb keto, hummus, gulasz z dorsza, semifreddo z pistacjami

Ewa Wachowicz zaprasza widzów na kolejny odcinek. Upiecze domowy chleb i poda go z bliskowschodnią pastą kanapkową. Daniem głównym, czyli rybnym gulaszem, zaskoczy niejednego miłośnika morskich klimatów. Na deser z kolei poda włoski klasyk z pistacjami. Odkryj wszystkie przepisy Ewy Wachowicz już 13 maja!

Ewa Wachowicz przygotuje gulasz rybny z dorsza | Fot. materiały prasowe/Polsat

Tym razem Ewa Wachowicz zaprosi widzów do Zawoi. Często jest tak, że przyjeżdżając pod Babią Górę, zapomina o zabraniu pieczywa. Do najbliższego sklepu ma kilka kilometrów, więc nie pozostaje nic jak upieczenie chleba.

Prowadząca program rozpocznie więc właśnie od przygotowania pieczywa, zgodnie z zasadami diety keto. Poda je z domowym hummusem. Ta bliskowschodnia pasta kanapkowa najczęściej przyrządzana jest z ciecierzycy lub cieciorki, a wysoka zawartość białka w strączkach (prawie 20 gramów w 100 g produktu) sprawia, że często jest ona głównym składnikiem jadłospisu, nie tylko wegan i wegetarian, lecz także sportowców. 

Na danie główne będzie gulasz, ale uwaga! Nie z wołowiny czy wieprzowiny, a z dorsza. Jak zrobić gulasz, wie niemal każdy. W garnku podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, następnie dorzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy dalej. Później w naczyniu ląduje papryka i ewentualnie inne składniki, a także przyprawy. Z wersją rybną jest trochę inaczej. Zaczynamy od usmażenia filetów, które następnie wyjmujemy i dodajemy do potrawy pod koniec, bo w przeciwnym razie rozpadną się podczas długiego gotowania. 

Po obiedzie Ewa zaprosi na deser. Będzie nim jeden z włoskich klasyków - semifreddo. Co to takiego? Semifreddo po włosku znaczy „połowicznie zmrożony”. I taki właśnie jest ten przysmak - już nie krem, a jeszcze nie lody. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 78

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

20
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25