Ewa gotuje: cytrynowa zupa koperkowa, tarta ze szparagami, pływające wyspy

W sobotę 7 maja Ewa Wachowicz na obiad zrobi cytrynową zupę koperkową z ryżem oraz przygotuje klasyczną tartę ze szparagami na kruchym spodzie. Na deser autorka programu zaproponuje pływające wyspy – oryginalny deser kuchni francuskiej. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W kolejnym odcinku Ewa opowie o tym, jak domowym sposobem zamarynować i uwędzić ryby pstrąga oraz halibuta. Najpierw umieści je w solance, następnie osuszy, nabije na haki i powiesi w wędzarni. 

Na obiad ugotuje cytrynową zupę koperkową z ryżem, którą poda z dużym, pieczonym klopsem z mielonej łopatki wieprzowej. Będzie też niezwykle smaczna, naszpikowana zielonymi szparagami i serem żółtym, klasyczna tarta na kruchym spodzie. 

Na deser autorka programu zaproponuje pływające wyspy – klasykę kuchni francuskiej, czy też raczej francuskiego cukiernictwa. Ten zagadkowy przysmak to nic innego, jak gotowane w gorącym mleku pianki z białek podane na sosie waniliowym. Słodkie wyspy będą pięknie udekorowane – wykonanymi przez Ewę ozdobami z karmelu. 

„Ewa gotuje" odcinek 451 - emisja w sobotę 7 maja o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 671

15 min
9
15 min
35

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4