Sprawdzone przepisy na karnawał

W sobotę 7 maja Ewa Wachowicz na obiad zrobi cytrynową zupę koperkową z ryżem oraz przygotuje klasyczną tartę ze szparagami na kruchym spodzie. Na deser autorka programu zaproponuje pływające wyspy – oryginalny deser kuchni francuskiej. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W kolejnym odcinku Ewa opowie o tym, jak domowym sposobem zamarynować i uwędzić ryby pstrąga oraz halibuta. Najpierw umieści je w solance, następnie osuszy, nabije na haki i powiesi w wędzarni. 

Na obiad ugotuje cytrynową zupę koperkową z ryżem, którą poda z dużym, pieczonym klopsem z mielonej łopatki wieprzowej. Będzie też niezwykle smaczna, naszpikowana zielonymi szparagami i serem żółtym, klasyczna tarta na kruchym spodzie. 

Na deser autorka programu zaproponuje pływające wyspy – klasykę kuchni francuskiej, czy też raczej francuskiego cukiernictwa. Ten zagadkowy przysmak to nic innego, jak gotowane w gorącym mleku pianki z białek podane na sosie waniliowym. Słodkie wyspy będą pięknie udekorowane – wykonanymi przez Ewę ozdobami z karmelu. 

„Ewa gotuje" odcinek 451 - emisja w sobotę 7 maja o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb pszenno - orkiszowy

Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...

Odsłon: 8017

30 min
13
30 min
5