Fot. materiały prasowe/Polsat
Na początek Ewa Wachowicz przyrządzi hinduską potrawę o nazwie kiczeri, która wedle znawców Ajurwedy zapewnia oczyszczenie organizmu.
Fot. materiały prasowe/Polsat
Dwie godziny przed rozpoczęciem gotowania ryż i fasolę mung trzeba namoczyć w wodzie. Potem do garnka trafiają: odcedzony ryż i fasola, woda i sól do smaku. Na patelni podsmażamy przyprawy na klarowanym maśle: kumin, kurkumę, świeżo starty imbir, utłuczony w moździerzu goździk, ziarenka kardamonu i dodajemy do ryżu z fasolą mung. Na gotowe danie kładziemy świeżą kolendrę. Kiczeri jest niesamowicie zdrowe, odżywcze i lekkostrawne.
Po kulinarnym detoksie Ewa Wachowicz sięgnie po sprawdzoną recepturę na pieczone pierogi drożdżowe faszerowane pikantnymi kawałkami kurczaka z warzywami. Gospodyni dostała ten przepis od znajomej z Zagórza. Do przygotowania ciasta będą potrzebne: mąka orkiszowa, świeże drożdże, cukier trzcinowy i ciepłe mleko, żółtka jajek, oregano i sól. Farsz to: pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, klarowane masło, na którym karmelizujemy przyprawy do mięsa: słodką wędzoną paprykę w proszku i ostrą paprykę chili (też w proszku) oraz kurkumę. Potem w aromatycznych przyprawach obsmażamy mięso, dorzucamy posiekane pieczarki, pokojoną paprykę i pora. Farsz przyprawiamy solą, tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Kiedy całkowicie przestygnie dodajemy do niego garść startego twardego dojrzewającego sera. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, kładziemy na nie farsz i lepimy pierogi, które przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem. Do pieczonych pierogów idealnie pasuje sos z jogurtu z miętą i czosnkiem, doprawiony do smaku solą i pieprzem.
Ewa Wachowicz pokaże, jak zrobić nietypową kiszonkę, bo z kaszy gryczanej i czosnku. Z takiej ukiszonej kaszy można zrobić bardzo smaczne kotlety. Do słoika wsypujemy na przemian niepaloną kaszę gryczaną oraz czosnek pokrojony w plasterki i zalewamy przegotowaną letnią wodą.
Fot. materiały prasowe/Polsat
W programie „Ewa gotuje" nie może zabraknąć słodkości! Na deser będzie bardzo ciekawy bezglutenowy sernik jaglany z wiśniami, na orzechowym spodzie. Do przyrządzenia spodu będą potrzebne: roztopione masło, garść drobno pokrojonych włoskich orzechów i zmiksowane herbatniki bezglutenowe. Wymieszane składniki przekładamy do okrągłej formy, ubijamy i wstawiamy do lodówki, aby spód się związał. Kaszę jaglaną należy dobrze wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Potem w garnku zalewamy ją mlekiem, słodzimy ksylitolem, dodajemy miąższ z laski wanilii i gotujemy do miękkości. W gorącej wodzie rozpuszczamy wiśniowe galaretki. Do ugotowanej gęstej kaszy dodajemy mleko, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i wszystko razem miksujemy. Dodajemy dwukrotnie zmielony biały ser i również chwilę miksujemy. Masę jaglano - serową przekładamy do formy na stężały orzechowy spód. Kiedy przestygnie układamy na niej rozmrożone, odsączone wiśnie i zalewamy przestudzoną galaretką wiśniową. Wkładamy sernik do lodówki, aby dobrze stężał. Ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale cudownie smakuje!
Smacznego!
"Ewa gotuje": Hinduski detoks, pieczone pierogi drożdżowe i sernik jaglany z wiśniami na INTERIA.TV.