Ewa gotuje: Hinduski detoks, pieczone pierogi drożdżowe i sernik jaglany z wiśniami

W sobotę 7 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje” podzieli się kolejnymi sprawdzonymi przepisami zaczynając od kiczeri i pierogów drożdżowych z pikantnym nadzieniem, poprzez kiszonkę z kaszy gryczanej i czosnku aż do pysznego sernika z wiśniami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na początek Ewa Wachowicz przyrządzi hinduską potrawę o nazwie kiczeri, która wedle znawców Ajurwedy zapewnia oczyszczenie organizmu.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Dwie godziny przed rozpoczęciem gotowania ryż i fasolę mung trzeba namoczyć w wodzie. Potem do garnka trafiają: odcedzony ryż i fasola, woda i sól do smaku. Na patelni podsmażamy przyprawy na klarowanym maśle: kumin, kurkumę, świeżo starty imbir, utłuczony w moździerzu goździk, ziarenka kardamonu i dodajemy do ryżu z fasolą mung. Na gotowe danie kładziemy świeżą kolendrę. Kiczeri jest niesamowicie zdrowe, odżywcze i lekkostrawne.

Po kulinarnym detoksie Ewa Wachowicz sięgnie po sprawdzoną recepturę na pieczone pierogi drożdżowe faszerowane pikantnymi kawałkami kurczaka z warzywami. Gospodyni dostała ten przepis od znajomej z Zagórza. Do przygotowania ciasta będą potrzebne: mąka orkiszowa, świeże drożdże, cukier trzcinowy i ciepłe mleko, żółtka jajek, oregano i sól. Farsz to: pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, klarowane masło, na którym karmelizujemy przyprawy do mięsa: słodką wędzoną paprykę w proszku i ostrą paprykę chili (też w proszku) oraz kurkumę. Potem w aromatycznych przyprawach obsmażamy mięso, dorzucamy posiekane pieczarki, pokojoną paprykę i pora. Farsz przyprawiamy solą, tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Kiedy całkowicie przestygnie dodajemy do niego garść startego twardego dojrzewającego sera. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, kładziemy na nie farsz i lepimy pierogi, które przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem. Do pieczonych pierogów idealnie pasuje sos z jogurtu z miętą i czosnkiem, doprawiony do smaku solą i pieprzem.

Ewa Wachowicz pokaże, jak zrobić nietypową kiszonkę, bo z kaszy gryczanej i czosnku. Z takiej ukiszonej kaszy można zrobić bardzo smaczne kotlety. Do słoika wsypujemy na przemian niepaloną kaszę gryczaną oraz czosnek pokrojony w plasterki i zalewamy przegotowaną letnią wodą.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W programie „Ewa gotuje" nie może zabraknąć słodkości! Na deser będzie bardzo ciekawy bezglutenowy sernik jaglany z wiśniami, na orzechowym spodzie. Do przyrządzenia spodu będą potrzebne: roztopione masło, garść drobno pokrojonych włoskich orzechów i zmiksowane herbatniki bezglutenowe. Wymieszane składniki przekładamy do okrągłej formy, ubijamy i wstawiamy do lodówki, aby spód się związał. Kaszę jaglaną należy dobrze wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Potem w garnku zalewamy ją mlekiem, słodzimy ksylitolem, dodajemy miąższ z laski wanilii i gotujemy do miękkości. W gorącej wodzie rozpuszczamy wiśniowe galaretki. Do ugotowanej gęstej kaszy dodajemy mleko, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i wszystko razem miksujemy. Dodajemy dwukrotnie zmielony biały ser i również chwilę miksujemy. Masę jaglano - serową przekładamy do formy na stężały orzechowy spód. Kiedy przestygnie układamy na niej rozmrożone, odsączone wiśnie i zalewamy przestudzoną galaretką wiśniową. Wkładamy sernik do lodówki, aby dobrze stężał. Ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale cudownie smakuje!

Smacznego!

"Ewa gotuje": Hinduski detoks, pieczone pierogi drożdżowe i sernik jaglany z wiśniami na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 78

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

20
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25