Jeszcze do niedawna w temacie potraw z jajek niepodzielnie rządziła pochodząca z Bliskiego Wschodu szakszuka, czyli kurze jaja sadzone na odpowiednio doprawionych pomidorach. Dziś w świecie kulinarnej mody królują jajka po marokańsku. I właśnie od tej potrawy zacznie się ostatni w ramówce wiosennej odcinek „Ewa gotuje”.
Po afrykańskim śniadaniu przyjdzie czas na potrawę z południowej Azji. Ewa zrobi indyjskiego kurczaka tikka masala, czyli grillowane filety drobiowe marynowane wcześniej w jogurcie z orientalnymi przyprawami, a podane w gęstym sosie.

Deser będzie polski, choć na bliskowschodnią nutę, bowiem spód sernika powstanie na bazie arabskiego ciasta kataifi.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 545. odcinek
Opracowanie: Monika Zysk