Na kolejne potrawy Ewa Wachowicz zaprosi do jej krakowskiej kuchni, gdzie przygotuje coś z brukselki, potem z ziemniaków a na deser z dodatkiem wiśni.
Na pierwsze danie zaproponuje zupę z kapusty brukselskiej - trochę nietypową, bowiem będzie to krem podany z grzanką i kleksem śmietany.
Na drugie danie usmaży placki ziemniaczane. A że najbardziej nielubianą czynnością podczas robienia tej potrawy jest ręczne ścieranie kartofli, to autorka programu ułatwi sobie pracę i przepuści ziemniaki przez maszynkę do mielenia. Danie poda z tradycyjnym gulaszem wieprzowym.

Z kolei na deser zrobi mocno czekoladowe ciasto z masą na bazie serka mascarpone. Wierzch udekoruje kisielem wiśniowym.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Gościem specjalnym odcinka będzie Klaudia Cierniak-Kożuch - partnerka wspinaczkowa Ewy Wachowicz. W programie zdradzą, co jadły pod Mount Sidley i jak przygotowywały swoje posiłki na Antarktydzie. Przekonaj się, oglądając odcinek już w najbliższą sobotę 15 marca o godzinie 11:00.
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 534. odcinek
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy