Ewa Gotuje: Krem z pieczonego groszku, kasza jaglana z jabłkami, sernik w pucharkach

Po Wielkanocy nadszedł czas na lekką, zdrową, pożywną kuchnię. W pierwszym poświątecznym odcinku Ewa Wachowicz zdradziła, jak wykorzystać resztki ze spiżarni i wyczarować z ich udziałem pyszne dania.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Święta, święta i po świętach… Pora zrzucić „boczki”, bo przy wielkanocnym stole na pewno coś tam się nazbierało, jak też zrobić porządki w spiżarni i lodówce. Z tego powodu kolejny odcinek Ewa zacznie od spaceru z kijami do nordic walking, natomiast w kuchni pokaże, że z tego, co nam zostało po Wielkanocy, bez problemu można wyczarować kapitalne potrawy. Ale to nie wszystko – będzie niespodzianka! W programie wystąpi dietetyczka, która przez lata dbała o naszych skoczków narciarskich. 

Pierwszą potrawą będzie zaskakujący w smaku orientalny krem z pieczonego zielonego groszku. Zupa zostanie podana z cebulką prażoną w oleju rzepakowym. 

Danie główne to klasyka kuchni sentymentalnej, powrót do lat dzieciństwa, ale… nieco inaczej! Pamiętacie ryż z jabłkami? To sztandarowa pozycja w jadłospisie szkolnych stołówek. Ewa nieco zmodyfikuje przepis i zamiast ryżu użyje bardzo zdrowej i cennej dla naszego organizmu kaszy jaglanej. Właśnie ta odmiana kaszy ma mnóstwo wartości odżywczych, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. 

Na deser będzie bardzo lekki i szybki w przygotowaniu sernik w pucharkach – na zasadzie mono porcji. A ponieważ Ewa zaplanowała remont w spiżarni, to program zakończy przeniesieniem części przetworów do starej skrzyni wiannej po babci. 

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 80

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25