Sezon na dynię

Po Wielkanocy nadszedł czas na lekką, zdrową, pożywną kuchnię. W pierwszym poświątecznym odcinku Ewa Wachowicz zdradziła, jak wykorzystać resztki ze spiżarni i wyczarować z ich udziałem pyszne dania.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Święta, święta i po świętach… Pora zrzucić „boczki”, bo przy wielkanocnym stole na pewno coś tam się nazbierało, jak też zrobić porządki w spiżarni i lodówce. Z tego powodu kolejny odcinek Ewa zacznie od spaceru z kijami do nordic walking, natomiast w kuchni pokaże, że z tego, co nam zostało po Wielkanocy, bez problemu można wyczarować kapitalne potrawy. Ale to nie wszystko – będzie niespodzianka! W programie wystąpi dietetyczka, która przez lata dbała o naszych skoczków narciarskich. 

Pierwszą potrawą będzie zaskakujący w smaku orientalny krem z pieczonego zielonego groszku. Zupa zostanie podana z cebulką prażoną w oleju rzepakowym. 

Danie główne to klasyka kuchni sentymentalnej, powrót do lat dzieciństwa, ale… nieco inaczej! Pamiętacie ryż z jabłkami? To sztandarowa pozycja w jadłospisie szkolnych stołówek. Ewa nieco zmodyfikuje przepis i zamiast ryżu użyje bardzo zdrowej i cennej dla naszego organizmu kaszy jaglanej. Właśnie ta odmiana kaszy ma mnóstwo wartości odżywczych, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. 

Na deser będzie bardzo lekki i szybki w przygotowaniu sernik w pucharkach – na zasadzie mono porcji. A ponieważ Ewa zaplanowała remont w spiżarni, to program zakończy przeniesieniem części przetworów do starej skrzyni wiannej po babci. 

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta tort ambasador

osobiście bardzo lubię ten tort; istnieje wiele jego wersji , kiedyś robiłam...

Odsłon: 26687

60 min
69
Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

Odsłon: 897

60 min
4
15 min
2
60 min
4
>60 min
20
Dania główne Duszona łopatka do obiadu

Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...

Odsłon: 6356

60 min
20