W sobotę przed Niedzielą Palmową Ewa Wachowicz zacznie przygotowania do Wielkanocy. Pierwsza potrawa będzie jednak nietypowa, ale na pewno spodoba się wszystkim, którzy dbają o linię - również w święta - jak też lubią nieco orientalne smaki.
Będą to filety z kurczaka zapieczone w słodkim sosie chili, który jest jednocześnie znakomitą marynatą. Składniki łatwo zapamiętać, bo jest ich dosłownie kilka: limonka, słodki sos chili, sos sojowy, olej ryżowy i świeżo zmielony pieprz. Danie trafi na stół udekorowane cienko pokrojoną papryką, prażonym sezamem, szczypiorkiem i kolendrą. Będą też smakowite dodatki - ryż z ananasem oraz brokuły.
Druga wielkanocna propozycja będzie bardziej tradycyjna, ponieważ Ewa zrobi polonezy schabowe. Cóż to takiego? Nic innego jak roladki wieprzowe z nadzieniem pieczarkowym.
Po obiedzie obowiązkowo musi być deser. Autorka programu upiecze makowiec na kruchym spodzie, który przyozdobi kratką z kruchego ciasta. To jednak jeszcze nie wszystko! Widzowie zobaczą też, jak domowym sposobem zrobić białą kiełbasę.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »