Ewa gotuje: Nic nie przebije takiego rosołu, polędwiczek i tarty!

W sobotę 30 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje wyjątkowo smaczny rosół. Na danie główne będą polędwiczki wieprzowe zapiekane z marynowanymi figami. Z kolei na deser Ewa zaproponuje kruchą tartę z kremem i śliwkami duszonymi w sosie. Ponadto podpowie, jak przygotować pesto z natki marchewki. Znajdzie też chwilę na zrobienie zdrowego shota cytrusowego! W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Odkąd Ewa Wachowicz założyła szklarnię, przybyło jej obowiązków. Nic jednak tak nie cieszy, jak warzywa z własnej uprawy. Zwłaszcza gdy mogą wylądować w domowym bulionie! Dlatego na pierwsze danie będzie rosół zrobiony na pieczonej kurze i wołowinie. Do tej wyjątkowo smacznej zupy, oprócz pieczonego mięsa, niezbędne są: marchewka, pietruszka, seler, cebula, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, gałązki lubczyku, kora cynamonu, śliwki suszone i sok z cytryny do smaku. Natomiast do podania - makaron i natka pietruszki. Na taki pieczony rosół trzeba długo czekać, ale naprawdę warto, bo ego smak jest niesamowity!

Po zupie Ewa zaprosi na danie główne. Tym razem zrobi polędwiczki wieprzowe zapiekane z marynowanymi figami! Aby tę potrawę przygotować, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: polędwiczki wieprzowe, sól, pieprz, masło klarowane, płynny miód, wywar jarzynowy lub drobiowy, figi, ocet balsamiczny i pęczek estragonu. Zapiekane polędwiczki Ewa poda z miksem sałat, marchewką i pomidorkami.

Jesienią, kiedy robi się coraz chłodniej, warto sięgać po cytrusy, bo zawierają dużo witaminy C. Dlatego Ewa zaprezentuje przepis na prozdrowotny shot cytrusowy. Będę do niego potrzebne: pomarańcze, cytryny, kurkuma, pieprz, miód, pieprz cayenne i woda filtrowana.

Po obiedzie musi być deser! Ewa pokaże, jak zrobić pyszną tartę na orzechowym spodzie ze śliwkami w karmelu, a do ciasta krem na bazie mascarpone. Brzmi smakowicie, prawda? Do słodkiego wypieku trafią: mąka, cukier puder, mielone orzechy włoskie, zimne masło, żółtko, zimnej wody, śliwki - najlepiej węgierki, cukier trzcinowy, wytrawne czerwone wino, laska wanilii, cynamon, ser mascarpone, śmietanka 30-36%, ekstraktu waniliowego i do dekoracji gotowego ciasta - świeża mięta.

W kuchni Ewy nic nie może się zmarnować! Dlatego w programie gospodyni pokaże, jak wykorzystać nać marchewki i przygotować z niej pesto. Do tego znakomitego dodatku do chleba czy makaronów należy przyszykować: natkę marchewki, czosnek, uprażone orzechy laskowe, sól oraz oliwę lub olej.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 30 października w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

 

„Ewa gotuje" odcinek 433 - emisja w sobotę 30 października o 10.10 w Polsacie!

 

 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go»

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 141

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 66

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1