Ewa gotuje: Nic nie przebije takiego rosołu, polędwiczek i tarty!

W sobotę 30 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje wyjątkowo smaczny rosół. Na danie główne będą polędwiczki wieprzowe zapiekane z marynowanymi figami. Z kolei na deser Ewa zaproponuje kruchą tartę z kremem i śliwkami duszonymi w sosie. Ponadto podpowie, jak przygotować pesto z natki marchewki. Znajdzie też chwilę na zrobienie zdrowego shota cytrusowego! W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Odkąd Ewa Wachowicz założyła szklarnię, przybyło jej obowiązków. Nic jednak tak nie cieszy, jak warzywa z własnej uprawy. Zwłaszcza gdy mogą wylądować w domowym bulionie! Dlatego na pierwsze danie będzie rosół zrobiony na pieczonej kurze i wołowinie. Do tej wyjątkowo smacznej zupy, oprócz pieczonego mięsa, niezbędne są: marchewka, pietruszka, seler, cebula, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, gałązki lubczyku, kora cynamonu, śliwki suszone i sok z cytryny do smaku. Natomiast do podania - makaron i natka pietruszki. Na taki pieczony rosół trzeba długo czekać, ale naprawdę warto, bo ego smak jest niesamowity!

Po zupie Ewa zaprosi na danie główne. Tym razem zrobi polędwiczki wieprzowe zapiekane z marynowanymi figami! Aby tę potrawę przygotować, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: polędwiczki wieprzowe, sól, pieprz, masło klarowane, płynny miód, wywar jarzynowy lub drobiowy, figi, ocet balsamiczny i pęczek estragonu. Zapiekane polędwiczki Ewa poda z miksem sałat, marchewką i pomidorkami.

Jesienią, kiedy robi się coraz chłodniej, warto sięgać po cytrusy, bo zawierają dużo witaminy C. Dlatego Ewa zaprezentuje przepis na prozdrowotny shot cytrusowy. Będę do niego potrzebne: pomarańcze, cytryny, kurkuma, pieprz, miód, pieprz cayenne i woda filtrowana.

Po obiedzie musi być deser! Ewa pokaże, jak zrobić pyszną tartę na orzechowym spodzie ze śliwkami w karmelu, a do ciasta krem na bazie mascarpone. Brzmi smakowicie, prawda? Do słodkiego wypieku trafią: mąka, cukier puder, mielone orzechy włoskie, zimne masło, żółtko, zimnej wody, śliwki - najlepiej węgierki, cukier trzcinowy, wytrawne czerwone wino, laska wanilii, cynamon, ser mascarpone, śmietanka 30-36%, ekstraktu waniliowego i do dekoracji gotowego ciasta - świeża mięta.

W kuchni Ewy nic nie może się zmarnować! Dlatego w programie gospodyni pokaże, jak wykorzystać nać marchewki i przygotować z niej pesto. Do tego znakomitego dodatku do chleba czy makaronów należy przyszykować: natkę marchewki, czosnek, uprażone orzechy laskowe, sól oraz oliwę lub olej.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 30 października w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

 

„Ewa gotuje" odcinek 433 - emisja w sobotę 30 października o 10.10 w Polsacie!

 

 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go»

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pieczona papryka faszerowana

Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...

Odsłon: 993

30 min
3
Desery Deser cappuccino

Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...

Odsłon: 1229

30 min
4
15 min
2
Desery Zabajone

Zabajone to włoski deser, który ma niebanalną konsystencję i dodatek alkoholu...

Odsłon: 872

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Pizza z cukinii, kotlety z kalafiora - szybkie i pełnowartościowe obiady bez mięsa

Coraz więcej osób poszukuje przepisów na zdrowe, pełnowartościowe obiady, które nie zawierają mięsa. Dieta roślinna zdobywa coraz większą popularno...

6
Ewa gotuje "Ewa gotuje" wraca po wakacjach. Przepisy na śródziemnomorski i indyjskie specjały

Ruszył kolejny sezon kulinarnego programu "Ewa gotuje". W najnowszym odcinku prowadząca przygotowała dania inspirowane kuchniami świata. Nie zabrak...

6
Informacje 7 przepisów na ciasta i desery ze składników, które każdy ma w domu

Masz ochotę na coś słodkiego, ale półki w spiżarni świecą pustkami? Przygotowaliśmy dla ciebie 7 przepisów na pyszne ciasta i desery, które z łatwo...

8
Informacje Kobiety piją go, żeby zmniejszyć obrzęki. Wycisza bardziej niż melisa, rozkurcza lepiej niż mięta

Nagietek lekarski to piękna roślina ozdobna, ale też składnik, którego warto używać w kuchni. Wspaniale podkręca wartości odżywcze przyrządzanych d...

1