Boże Narodzenie na słono

Ewa Wachowicz szykuje się na święta Bożego Narodzenia. Na jej wigilijnym stole pojawią się pyszne potrawy, znajdzie się miejsce dla tych z wieloletnią tradycją oraz tych, które spodobają się miłośnikom nowoczesnych smaków. Jedno jest pewne, będzie pysznie.

Słodki wieniec bożonarodzeniowy z przepisu Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Zbliża się Boże Narodzenie, więc w kuchni Ewy pojawią się potrawy z myślą o wigilijnym stole. Gotowanie zacznie się od szybkiego w realizacji wegetariańskiego pasztetu z ciecierzycy. 

Następnie autorka programu zaprosi na zupę, ale nie będzie to tradycyjny barszcz czerwony z uszkami czy grzybowa, lecz robiona na wodzie z kiszenia kapusty regionalna kwasówka. To danie pochodzi z Kujaw, ale znane jest też na Lubelszczyźnie. Receptura ma prawdopodobnie kilkaset lat i przekazywana była z pokolenia na pokolenie. 

Na danie główne będzie karp. Tę rybę Ewa przyrządzała wielokrotnie i to na różne sposoby, tym razem zaproponuje karpia pieczonego w curry z gorczycą. 

Wreszcie na deser będzie waniliowy wieniec korzenny z migdałami, mrożonymi wiśniami i żurawiną. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 561. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
14
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 5685

>60 min
33
Ciasta Miodownik świąteczny - CICHA NOC

Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...

Odsłon: 7048

>60 min
20
Sałatki Surówka z buraka i gruszki

Niezwykle wyrazista surówka z buraka i gruszki z dodatkiem czerwonej cebuli....

Odsłon: 68

15 min
1
>60 min
78