Ewa Gotuje

W kolejną sobotę maja, Ewa Wachowicz podzieli się ze swoimi widzami przepisami na podpłomyki, pieczonego łososia i schab oraz niezwykle smaczny, brazylijski deser pavas.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” zacznie się od podpłomyków, czyli placuszków, które przed wiekami stanowiły podstawę jadłospisu naszych przodków. 

Na danie główne będzie pieczony okoń oraz cienko pokrojony schab – ryba trafi na płytę elektryczną, mięso na blachę umieszczoną nad paleniskiem. Do łososia Ewa zrobi sos jogurtowy, natomiast wieprzowinę poda z masłem aromatyzowanym czosnkiem niedźwiedzim.

Po solidnej porcji pieczystego autorka programu zaprosi na coś słodkiego – zrobi pavebrazylijski deser będący wariacją na temat włoskiego tiramisu. Przepis na ten tradycyjny, latynoski przysmak właśnie podbija Polskę, a robi się go łatwo, bo wszystkie składniki są zawsze dostępne w naszych sklepach. W pave, w odróżnieniu od pierwowzoru, nie znajdziemy jednak ani kawy, ani mascarpone – brazylijski deser składa się z kilku warstw: nasączone mlekiem biszkopty przełożone są kremem z mleka skondensowanego. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym to delikatne, maślane ciasto kruche wypełnione nad...

Odsłon: 29807

30 min
52
15 min
4
60 min
6
Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

Odsłon: 346

60 min
9
30 min
5