Wiosna w pełni, warzywa i owoce są coraz smaczniejsze, warto więc by w naszej kuchni było ich jak najwięcej. Dlatego też w kolejnym odcinku Ewa przygotuje znakomity chłodnik na pomidorach, pieczonych burakach i jabłkach. Taką zupę można też podgrzać i podać na ciepło – chociażby z grzankami lub chipsem z boczku. Albo nalać nieco do szklanki, uzupełnić wodą i wypić jako koktajl.
Na danie główne będą pierogi z farszem ziemniaczano-serowym, przy czym zamiast zwykłego sera białego autorka programu użyje wędzonego twarogu, a w nadzieniu znajdzie się też żurawina i pesto z czosnku niedźwiedziego. A ponieważ po obiedzie zostanie trochę pierogowego ciasta, to resztki trafią na blachę starej kuchenki – tzw. angielki.
Z kolei na deser Ewa zaproponuje niewielkie placuszki serowe. Co ciekawe – serniczki usmaży na patelni i poda z truskawkami oraz sosem z tych owoców.
„Ewa gotuje" odcinek 452 - emisja w sobotę 21 maja o godzinie 10:00 w Polsacie oraz Polsat Go!