Ewa gotuje: pomidorowy chłodnik, pierogi z wędzonym twarogiem i placuszki serowe

W sobotę 21 maja o godzinie 10:00 Ewa Wachowicz podzieli się przepisami na pyszne, wiosenne potrawy. Gotowanie rozpocznie od chłodnika na pomidorach, pieczonych burakach i jabłkach, następnie przygotuje pierogi z farszem z ziemniaków i wędzonego twarogu. Na deser poda pyszne placuszki serowe. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Wiosna w pełni, warzywa i owoce są coraz smaczniejsze, warto więc by w naszej kuchni było ich jak najwięcej. Dlatego też w kolejnym odcinku Ewa przygotuje znakomity chłodnik na pomidorach, pieczonych burakach i jabłkach. Taką zupę można też podgrzać i podać na ciepło – chociażby z grzankami lub chipsem z boczku. Albo nalać nieco do szklanki, uzupełnić wodą i wypić jako koktajl. 

Na danie główne będą pierogi z farszem ziemniaczano-serowym, przy czym zamiast zwykłego sera białego autorka programu użyje wędzonego twarogu, a w nadzieniu znajdzie się też żurawina i pesto z czosnku niedźwiedziego. A ponieważ po obiedzie zostanie trochę pierogowego ciasta, to resztki trafią na blachę starej kuchenki – tzw. angielki. 

Z kolei na deser Ewa zaproponuje niewielkie placuszki serowe. Co ciekawe – serniczki usmaży na patelni i poda z truskawkami oraz sosem z tych owoców. 

„Ewa gotuje" odcinek 452 - emisja w sobotę 21 maja o godzinie 10:00 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Owocowy deser lodowy gotowy w 30 sekund

Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...

Odsłon: 94

15 min
2
Dania główne Kotlety z kapusty i pieczarek

pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...

Odsłon: 144

60 min
1
Dania główne Kurczak w orzechowej panierce

Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...

Odsłon: 176

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Czy ziemniaki są tuczące?

Ziemniaki w różnym wydaniu, nie tylko jako dodatek do mięsa, goszczą w naszym menu. Często serwujemy je w postaci smażonej lub z kalorycznymi dodat...

0
Informacje Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Rzodkiewkę najczęściej jadamy solo, posypaną odrobiną soli. Często też stanowi dodatek do twarożku czy różnych sałatek – to dzięki niej potrawy na...

0
Informacje Błyskawiczne marynaty na grilla

Sezon letni to najlepszy czas na delektowanie się dobrze przyprawionym grillowanym mięsem, rybami lub warzywami. By były kruche i aromatyczne warto...

0
Wydarzenia Festiwal win i produktów regionalnych już w sierpniu

W sierpniowy weekend Zamość po raz kolejny zmieni się w stolicę polskiego wina. Trzecia edycja Festiwalu Win Polskich i Produktów Regionalnych już...

0