Ewa Gotuje: Przystawki andrzejkowe, kapsalony holenderskie, brownie z patelni

467. odcinek programu kulinarnego „Ewa Gotuje" pojawi się 26 listopada w telewizji Polsat. Tym razem prowadząca postawi na uniwersalne przekąski imprezowe (świetne na andrzejki), sycące danie główne oraz zaskakujący deser z patelni. Przekonaj się, co czeka widzów już w najbliższą sobotę!

Fot. materiały prasowe/Polsat

W kolejnym odcinku krzątanina w kuchni Ewy Wachowicz zacznie się od zrobienia dwóch mini-przystawek - włoskiej bruschetty oraz tartaletek z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami. Znakomicie sprawdzą się w roli tzw. czekadełek przed obiadem, jak też zaspokoją pierwszy głód, choćby podczas imienin albo imprezy andrzejkowej. 

Z kolei potrawą odcinka będą kapsalony holenderskie, czyli zaskakująca kompozycja domowych frytek, odpowiednio doprawionego i usmażonego kurczaka oraz sałatki z pomidorów, ogórków, cebuli i kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym.

– Przepis na kapsalony wymyślił ponoć pewien fryzjer z Rotterdamu, który w jednej potrawie postanowił połączyć wszystko to, co najbardziej lubił jeść na co dzień. Fantazji mu nie brakowało, że o poczuciu humoru nie wspomnę, bo w języku niderlandzkim kapsalon to nic innego jak… zakład fryzjerski! – wyjaśnia Ewa Wachowicz.

Na deser Ewa zrobi brownie - zaskakujące, bo z patelni! Ta receptura jest o tyle ciekawa, że do przygotowania ciasta nie potrzeba piekarnika, więc to idealne ciasto do przyrządzenia w akademiku czy wynajętym mieszkaniu, które nie posiada dużej, w pełni wyposażonej kuchni. 

„Ewa gotuje" odcinek 467 - emisja w sobotę 26 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 61

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2