Ewa Gotuje: Przystawki andrzejkowe, kapsalony holenderskie, brownie z patelni

467. odcinek programu kulinarnego „Ewa Gotuje" pojawi się 26 listopada w telewizji Polsat. Tym razem prowadząca postawi na uniwersalne przekąski imprezowe (świetne na andrzejki), sycące danie główne oraz zaskakujący deser z patelni. Przekonaj się, co czeka widzów już w najbliższą sobotę!

Fot. materiały prasowe/Polsat

W kolejnym odcinku krzątanina w kuchni Ewy Wachowicz zacznie się od zrobienia dwóch mini-przystawek - włoskiej bruschetty oraz tartaletek z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami. Znakomicie sprawdzą się w roli tzw. czekadełek przed obiadem, jak też zaspokoją pierwszy głód, choćby podczas imienin albo imprezy andrzejkowej. 

Z kolei potrawą odcinka będą kapsalony holenderskie, czyli zaskakująca kompozycja domowych frytek, odpowiednio doprawionego i usmażonego kurczaka oraz sałatki z pomidorów, ogórków, cebuli i kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym.

– Przepis na kapsalony wymyślił ponoć pewien fryzjer z Rotterdamu, który w jednej potrawie postanowił połączyć wszystko to, co najbardziej lubił jeść na co dzień. Fantazji mu nie brakowało, że o poczuciu humoru nie wspomnę, bo w języku niderlandzkim kapsalon to nic innego jak… zakład fryzjerski! – wyjaśnia Ewa Wachowicz.

Na deser Ewa zrobi brownie - zaskakujące, bo z patelni! Ta receptura jest o tyle ciekawa, że do przygotowania ciasta nie potrzeba piekarnika, więc to idealne ciasto do przyrządzenia w akademiku czy wynajętym mieszkaniu, które nie posiada dużej, w pełni wyposażonej kuchni. 

„Ewa gotuje" odcinek 467 - emisja w sobotę 26 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
14
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 80

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25