Fot. materiały prasowe/Polsat
Na pierwsze danie Ewa Wachowicz ugotuje krupnik wedle tradycyjnej receptury z Podlasia. Zupa powstanie na wywarze z kości wołowych. Zamiast kaszy jęczmiennej trafi do niej pęczak, a miejsce pokrojonych w kostkę ziemniaków zajmą gugle, czyli ziemniaczane kluski. Do przygotowania tego regionalnego krupniku będą jeszcze potrzebne: marchewka, pietruszka, seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól, masło, cebula, jajka, mąka, pieprz oraz natka pietruszki.
Danie główne będzie „do góry nogami"! Ewa zrobi wytrawną tartę tatin. Ciasto w tej tarcie znajdzie na górze, zamiast na dole, a pod nim będą warzywa. Do przygotowania tego przewrotnego wypieku na słono będą potrzebne: mąka, masło, żółtka jajek, zimna woda i sól. A do warzywnego farszu: buraki, marchewka, seler, pietruszka, czerwona cebula, oliwa z oliwek i sól. Niezbędne też są: musztarda francuska, ser feta i pędy groszku cukrowego. Proste składniki, fajny pomysł i można zaskoczyć rodzinę oraz gości!
Ewa Wachowicz często używa klarowanego masła w swojej kuchni. Gospodyni pokaże, jak samodzielnie je przygotować. Takie masło możemy przechowywać w lodówce, ale też w temperaturze pokojowej! Dlaczego? Podczas klarowania pozbywamy się wody i białka, dlatego ten czysty tłuszcz już się nie psuje!
Na deser Ewa zaproponuje pierogi na słodko - z suszonymi śliwkami, prażonymi migdałami i złocistą smażoną śmietaną. Do zrobienia tej potrawy trzeba też przygotować: mąkę, gorącą wodę, jajko i oliwę. Pierogi gotujemy w dużej ilości posolonej wody, a po ugotowaniu hartujemy je w zimnej wodzie. Na koniec omasta w postaci smażonej śmietany i pyszny deser gotowy! Tym rarytasem Ewy Wachowicz zachwycała się gwiazda Hollywood, Jean Reno!
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 10 kwietnia w programie „Ewa gotuje".
Ewa gotuje: Zupa szpinakowa, racuchy drożdżowe i blamanż migdałowy na INTERIA.TV.