Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Ewa gotuje: regionalny krupnik, tarta tatin oraz pierogi z suszonymi śliwkami

W sobotę 10 kwietnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje tradycyjny podlaski krupnik z guglami, tartę tatin oraz kulinarny rarytas, który zachwycił znaną gwiazdę Hollywood!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz ugotuje krupnik wedle tradycyjnej receptury z Podlasia. Zupa powstanie na wywarze z kości wołowych. Zamiast kaszy jęczmiennej trafi do niej pęczak, a miejsce pokrojonych w kostkę ziemniaków zajmą gugle, czyli ziemniaczane kluski. Do przygotowania tego regionalnego krupniku będą jeszcze potrzebne: marchewka, pietruszka, seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól, masło, cebula, jajka, mąka, pieprz oraz natka pietruszki.

Danie główne będzie „do góry nogami"! Ewa zrobi wytrawną tartę tatin. Ciasto w tej tarcie znajdzie na górze, zamiast na dole, a pod nim będą warzywa. Do przygotowania tego przewrotnego wypieku na słono będą potrzebne: mąka, masło, żółtka jajek, zimna woda i sól. A do warzywnego farszu: buraki, marchewka, seler, pietruszka, czerwona cebula, oliwa z oliwek i sól. Niezbędne też są: musztarda francuska, ser feta i pędy groszku cukrowego. Proste składniki, fajny pomysł i można zaskoczyć rodzinę oraz gości!

Ewa Wachowicz często używa klarowanego masła w swojej kuchni. Gospodyni pokaże, jak samodzielnie je przygotować. Takie masło możemy przechowywać w lodówce, ale też w temperaturze pokojowej! Dlaczego? Podczas klarowania pozbywamy się wody i białka, dlatego ten czysty tłuszcz już się nie psuje!

Na deser Ewa zaproponuje pierogi na słodko - z suszonymi śliwkami, prażonymi migdałami i złocistą smażoną śmietaną. Do zrobienia tej potrawy trzeba też przygotować: mąkę, gorącą wodę, jajko i oliwę. Pierogi gotujemy w dużej ilości posolonej wody, a po ugotowaniu hartujemy je w zimnej wodzie. Na koniec omasta w postaci smażonej śmietany i pyszny deser gotowy! Tym rarytasem Ewy Wachowicz zachwycała się gwiazda Hollywood, Jean Reno!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 10 kwietnia w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Zupa szpinakowa, racuchy drożdżowe i blamanż migdałowy na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Kapuśniak z młodej, kiszonej kapusty.

Kapuśniak z kiszonej, młodej kapusty z marchwią ugotowany na kości od karczku...

Odsłon: 154

>60 min
1
Desery Ciasto jogurtowe z owocami, które zawsze wychodzi

Czym poczęstować niespodziewanych gości? W pełni lata to bardzo proste. Sięgn...

Odsłon: 3380

60 min
20
Śniadania Klasyczny omlet francuski

Po raz pierwszy spróbowałam takiego omletu, jest to omlet na słodko z pomidor...

Odsłon: 167

15 min
2
Przekąski Letnia focaccia z warzywami

Letnia focaccia to pieczywo w stylu włoskim, które charakteryzuje się wyjątko...

Odsłon: 2648

>60 min
12
Przekąski Nadziewana rolada z boczku

Przedstawiam dzisiaj przepis na niesamowitą ,smaczną wędlinkę. Wystarczy kaw...

Odsłon: 223

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Lody rzemieślnicze – historia i najciekawsze przepisy na domowe lody!

Lody rzemieślnicze to jedna z najsmaczniejszych letnich przekąsek, uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do jej przygotowania potrzebuj...

0
Informacje Czerwone ziemniaki - co można z nich zrobić?

Czerwone ziemniaki nie cieszą się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. Czy mimo to warto je spożywać? Jakie są ich wartości odżywcze, czym si...

0
Wideo Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotki

Przepyszna alternatywa dla kanapek z pomidorem. Wypróbuj chrupiące tosty podawane z pomidorami na ciepło, dodatkiem czosnku, imbiru i kolendry. Tak...

0
Wideo Kotlety z kaszy jaglanej

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Przepis jest niezwykle prosty, oprócz kaszy będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, między innymi mar...

0