Ewa gotuje: Rosół z pierożkami z białą kiełbasą, jajka po szkocku, mazurek

Już w najbliższą sobotę 8 kwietnia o godz. 10:10 w telewizji Polsat, Ewa Wachowicz w swoim kulinarnym programie pokaże, jak przygotować pyszny rosół z pierogami, podzieli się także przepisem na jajka po szkocku i mazurek.

Ewa Wachowicz - świąteczne potrawy | Fot. materiały prasowe/Polsat

Wielka Sobota, więc potrawy będą świąteczne! Zresztą nie tylko potrawy, bo również dekoracje, o których po obiedzie Ewa porozmawia z zawodową florystką. 

Na Wielkanoc często gotujemy żurek lub barszcz biały. Albo klasyczny rosół. Ewa wybierze trzecią opcję, ale bulion poda z pierogami nadzianymi domową białą kiełbasą zapieczoną wcześniej w słoiku.

Danie główne będzie zaskoczeniem, ponieważ zobaczymy jajka po szkocku. To danie bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie robione jest z jaj kurzych i odpowiednio przyprawionej wieprzowiny. Co ciekawe – do mielonego mięsa dodaje się drobno posiekane anchois, czyli fileciki z sardeli. Takie jajka wyspiarze spożywają najczęściej na zimno, są popularną przekąską i często można je zamówić w brytyjskich pubach. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by trafiły na polski, wielkanocny stół! Tym bardziej, że można zaryzykować stwierdzenie, że szkockie jajka to taka wariacja na temat pieczeni rzymskiej, przy czym zamiast dużego kawałka mięsa z jajkami w środku mamy mono porcje.

Deser to mazurek na kruchym spodzie – bodaj najbardziej wielkanocny wypiek wśród polskich ciast. Ewa zrobi spód w formie na tartę, więc mazurek będzie okrągły. Ciasto wypełni masa na bazie karmelu i śmietanki. Nadzienie będzie mocno czekoladowe – dzięki kakao. Na górze znajdzie się dekoracja z prażonych wiórków kokosowych, migdałów, żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Ewa przygotuje też deskę wędlin i serów w kształcie… wielkanocnego wieńca.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2