Boże Narodzenie na słodko

Tydzień przed świętami wielkanocnymi Ewa Wachowicz podzieli się z widzami przepisem na pyszną sałatkę jajeczną. Pokaże również, co warto zaserwować na pyszny rodzinny obiad. Na koniec nie zabraknie słodkiego akcentu. Tym razem postawi na eklerki wypełnione bitą śmietaną.

Zapowiedź 505. odcinka programu „Ewa gotuje” | Fot. materiały prasowe/Polsat

W sobotę przed Niedzielą Palmową warto pomyśleć o potrawach, które urozmaicą świąteczny stół i zasmakują całej rodzinie. A jak Wielkanoc, to i jajka, więc na dobry początek Ewa zaproponuje sałatkę jajeczną z zielonym ogórkiem – ale uwaga: marynowanym na orientalną nutę!

Potrawą odcinka będą „dewolaje”. Nazwa „de volaille” pochodzi z języka francuskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „z drobiu”. W klasycznej wersji do takich kotletów oprócz mięsa i panierki powinno trafić jedynie masło z drobno posiekanym koperkiem. Rzecz jasna można tam dołożyć jakieś przyprawy albo żółty ser. Kotlety de volaille w wydaniu autorki programu będą bardzo tradycyjne – z piersi kurczaka, faszerowane solonym masłem i koperkiem. Na talerzu znajdą się w towarzystwie ziemniaczanego purée i surówki z marchewki.

Na słodko będą eklerki z bitą śmietaną w dwóch wersjach kolorystycznych – niebieskiej i różowej.

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 505. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
11
Ciasta Zimowa Dama

Zimowa Dama to pyszne ciasto czekoladowe przełożone kremem śmietankowym i war...

Odsłon: 21421

>60 min
22
>60 min
6
Ciasta Domek z piernika

Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...

Odsłon: 3845

>60 min
15
Ciasta Tort rafaello

Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...

Odsłon: 781

60 min
4