Sezon na dynię

Tydzień przed świętami wielkanocnymi Ewa Wachowicz podzieli się z widzami przepisem na pyszną sałatkę jajeczną. Pokaże również, co warto zaserwować na pyszny rodzinny obiad. Na koniec nie zabraknie słodkiego akcentu. Tym razem postawi na eklerki wypełnione bitą śmietaną.

Zapowiedź 505. odcinka programu „Ewa gotuje” | Fot. materiały prasowe/Polsat

W sobotę przed Niedzielą Palmową warto pomyśleć o potrawach, które urozmaicą świąteczny stół i zasmakują całej rodzinie. A jak Wielkanoc, to i jajka, więc na dobry początek Ewa zaproponuje sałatkę jajeczną z zielonym ogórkiem – ale uwaga: marynowanym na orientalną nutę!

Potrawą odcinka będą „dewolaje”. Nazwa „de volaille” pochodzi z języka francuskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „z drobiu”. W klasycznej wersji do takich kotletów oprócz mięsa i panierki powinno trafić jedynie masło z drobno posiekanym koperkiem. Rzecz jasna można tam dołożyć jakieś przyprawy albo żółty ser. Kotlety de volaille w wydaniu autorki programu będą bardzo tradycyjne – z piersi kurczaka, faszerowane solonym masłem i koperkiem. Na talerzu znajdą się w towarzystwie ziemniaczanego purée i surówki z marchewki.

Na słodko będą eklerki z bitą śmietaną w dwóch wersjach kolorystycznych – niebieskiej i różowej.

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 505. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
>60 min
18
Dania główne Duszona łopatka do obiadu

Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...

Odsłon: 5556

60 min
18
Desery Rogaliki pistacjowe

Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...

Odsłon: 8705

30 min
18

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone znika w kilka minut z talerzy, więc tr...

Odsłon: 35517

30 min
58