Ewa gotuje: Sałatka jajeczna, kotlety de volaille, eklerki z bitą śmietaną

Tydzień przed świętami wielkanocnymi Ewa Wachowicz podzieli się z widzami przepisem na pyszną sałatkę jajeczną. Pokaże również, co warto zaserwować na pyszny rodzinny obiad. Na koniec nie zabraknie słodkiego akcentu. Tym razem postawi na eklerki wypełnione bitą śmietaną.

Zapowiedź 505. odcinka programu „Ewa gotuje” | Fot. materiały prasowe/Polsat

W sobotę przed Niedzielą Palmową warto pomyśleć o potrawach, które urozmaicą świąteczny stół i zasmakują całej rodzinie. A jak Wielkanoc, to i jajka, więc na dobry początek Ewa zaproponuje sałatkę jajeczną z zielonym ogórkiem – ale uwaga: marynowanym na orientalną nutę!

Potrawą odcinka będą „dewolaje”. Nazwa „de volaille” pochodzi z języka francuskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „z drobiu”. W klasycznej wersji do takich kotletów oprócz mięsa i panierki powinno trafić jedynie masło z drobno posiekanym koperkiem. Rzecz jasna można tam dołożyć jakieś przyprawy albo żółty ser. Kotlety de volaille w wydaniu autorki programu będą bardzo tradycyjne – z piersi kurczaka, faszerowane solonym masłem i koperkiem. Na talerzu znajdą się w towarzystwie ziemniaczanego purée i surówki z marchewki.

Na słodko będą eklerki z bitą śmietaną w dwóch wersjach kolorystycznych – niebieskiej i różowej.

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 505. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pikantne goujons z kurczaka

Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...

Odsłon: 14397

15 min
11
Desery Tarta borówkowa

Tarta borówkowa na kruchym cieście z przepysznym i delikatnym kremem patissie...

Odsłon: 568

>60 min
7
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najpyszniejsze ciasta ze świeżymi morelami i brzoskwiniami. Koleżanki będą brać przepisy

Świeże owoce zawsze dodają wypiekom wyjątkowego smaku i aromatu, a połączenie moreli i brzoskwiń to prawdziwy hit w letnich ciastach. Jeśli szukasz...

1
Informacje Pomysły na morele. Zrób dżem, powidła, konfiturę i kiszone morele

Sezon morelowy to czas, kiedy ogród cieszy nas bogactwem słodkich owoców, które proszą się o kreatywne wykorzystanie. Od tradycyjnych dżemów i powi...

3
Informacje Pieczonki, duszonki, a może prażonki? Oto genialne potrawy z żeliwnego kociołka

Miłośnicy posiłków na świeżym powietrzu z pewnością zgodzą się z opinią, że jedzenie na łonie natury smakuje najlepiej. Dodatkowo ogniskowa atmosfe...

1
Informacje 6 pomysłów na obiad z ogniska. Tak pysznego smaku się nie zapomina

Jednym z najlepszych wspomnień wielu Polaków są wakacyjne ogniska, organizowane przez rodzinę czy podczas kolonii. Podawano wtedy pieczone kiełbask...

3