Domowe obiady

Ewa gotuje: To już czterechsetny odcinek! Ewa Wachowicz zrobi jubileuszowy tort!

To już tuż tuż! W sobotę 10 października o godzinie 10:10 w Polsacie zobaczymy czterechsetny odcinek programu „Ewa gotuje”!

Fot. Informacja prasowa

Od 13 lat w każdą sobotę Ewa Wachowicz inspiruje widzów do gotowania i sprawia, że niejednemu z nich od rana kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach. - Sama nie wiem, kiedy to się stało, że mamy już 400. odcinek. To niesamowity wynik jeśli idzie o programy telewizyjne, ogromna duma i wielkie podziękowania dla mojej wspaniałej ekipy, która prawie nie zmieniła się od 13 lat! – mówi Ewa Wachowicz. Po czterechsetnym odcinku „Ewa gotuje” zapraszamy na Instagrama i Facebooka Polsatu na jubileuszowy live chat z Ewą Wachowicz!

Przez kilkanaście lat emisji programu Ewa Wachowicz zaprezentowała widzom Polsatu ponad 2000 przepisów! To receptury sprawdzone i co ważne - przygotowane według nich potrawy zawsze się udają. Nawet tym, którzy dopiero zaczynają zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Program zainspirował Ewę Wachowicz do napisania aż 7 książek z przepisami na pyszne dania a ich autorka zapewnia, że to jeszcze nie koniec.

Ewa gotuje: To już czterechsetny odcinek! Ewa Wachowicz zrobi jubileuszowy tort! na INTERIA.TV.

A jakie były kulisy powstania programu? - W 2007 roku Nina Terentiew zaproponowała, abym zrobiła program kulinarny i powiedziała: „Trochę lepiej wyglądasz niż Makłowicz". Pierwszy odcinek pilotowy nagrałam w swoim krakowskim mieszkaniu, w swojej własnej kuchni. Nina zaznaczyła, nie szukaj żadnego innego miejsca, bo ty u siebie, w swojej kuchni po prostu tańczysz... I tak już od 13 lat goszczę widzów w mojej kuchni w Krakowie, a 400. odcinek świętowałam nagraniem w moim drugim domu pod Babią Górą, oczywiście z moją całą ekipą. Na to wyjątkowe wydarzenie przygotowałam wielopiętrowy tort - zdradza autorka programu.

Co przygotuje Ewa Wachowicz w programie? Zacznie od zdrowego śniadania. Na pierwszy posiłek dnia będzie pasta jajeczna z awokado. Do jej przygotowania będą potrzebne: ugotowane na twardo i pokrojone jajka, dojrzałe awokado - pokrojone i doprawione sokiem z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżka oliwy i łyżeczka majonezu, posiekany pęczek kolendry oraz sól i pieprz do przyprawienia. Wszystkie składniki mieszamy i mamy gotową pasta na kanapki.

Następnie Ewa pokaże, jak zrobić domową sól sezamową, czyli gomasio. Ta mieszanka niełuskanych uprażonych nasion sezamu i soli himalajskiej świetnie doprawia kanapki z awokado.

Na danie główne Ewa przygotuje klopsiki wieprzowe zapiekane na kiszonej kapuście.

Gdy klopsiki będą się zapiekały w piekarniku, gospodyni zrobi bardzo zdrowy domowy ocet jabłkowy.

Ukoronowaniem jubileuszowego wydania programu „Ewa gotuje" będzie piętrowy tort z okazji czterechsetnego odcinka! Ten wyjątkowy wypiek powstanie bez użycia proszku do pieczenia! Ewa Wachowicz upiecze trzy różnej wielkości biszkopty, które przełoży kremem czekoladowym i masą z mango, a następnie ułoży jedno ciasto na drugim, tworząc piętrową konstrukcję.

„Ewa gotuje" odcinek 400 - emisja w sobotę 10 października o 10.10 w Polsacie! A po zakończeniu odcinka zapraszamy na Instagrama i Facebooka Polsatu na jubileuszowy live chat z Ewą Wachowicz!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Szybki stroganoff

Szybki obiad dla zapracowanych, prosto się robi jak również bardzo smaczny.

Odsłon: 3823

60 min
8
Dodatki Ćwikła domowa

Są takie dania/ dodatki do dań, które wyjątkowo smakują o określonej porze ro...

Odsłon: 185

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: żurek w kociołku, kołacz zawojski, deska masła, muffinki z marchewką

Wiosenną ramówkę Ewa Wachowicz rozpocznie od przyrządzenia żurku na domowym zakwasie i ciemnym piwie. Następnie zdradzi przepis na regionalny kołac...

0
Informacje Brzmi ekskluzywnie, ale ma bardzo prosty skład. Jak samemu zrobić crème fraîche?

Choć na pierwszy rzut oka wygląda jak jogurt, skyr lub kwaśna śmietana, to żaden z tych produktów. Co to jest crème fraîche, jak go zrobić i do cze...

1
Informacje Prosty sposób na szumowiny w rosole. Dodaj jeden składnik, znów będzie złoty i klarowny

Rosół na bazie warzyw, mięsa i kości to niezwykle zdrowy posiłek. Można zaserwować go na niedzielny obiad wraz z makaronem lub zastosować jako bazę...

0
Informacje Ma lekko orzechowy smak i jest lekkostrawna. Kamut – pszenica, którą uprawiali już w starożytności

Jeżeli w kuchni nie lubisz nudy, a podczas gotowania z chęcią eksperymentujesz z nowymi produktami, z pewnością zainteresujesz się tym zbożem. Pod...

0