Boże Narodzenie na słono

Skończyły się wakacje. Pora wrócić do gotowania na ekranie z Ewą Wachowicz! Najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni zaprasza na zdrowe, szybkie i pyszne dania w jej autorskim programie „Ewa gotuje” już w najbliższą sobotę 5 września.

Fot. materiały prasowe

W pierwszym odcinku po przerwie wakacyjnej Ewa Wachowicz zaprasza widzów do swojej kuchni letniej i drewnianego domu w Zawoi. U stóp Babiej Góry upiecze między innymi bułeczki sodowe.

Dla zaradnej gospodyni brak chleba w domu, to żaden problem! Wystarczy kilka prostych składników oraz kilkanaście minut i mamy gotowe sodowe bułeczki, które na Podkarpaciu nazywane są proziakami. Robiła je babcia Ewy Wachowicz. A skąd nazwa proziaki? Od sody oczyszczonej, na którą na Podkarpaciu mówiło się „proza".

Ewa przygotuje jeszcze chłodnik ogórkowy na ogórkach małosolnych - z cukinią i wędzonym pstrągiem. Na drugie danie zrobi grillowane roladki z polędwiczki wieprzowej i warzyw, a do picia - lemoniadę z cytryn, limonki i pomarańczy. Na koniec będzie błyskawiczny deser! Tarta z owoców leśnych z budyniem na spodzie z herbatników, który nie wymaga pieczenia. Fani kuchni Ewy Wachowicz często proszą ją o przepis na coś słodkiego, ale bez laktozy i glutenu. Taki właśnie będzie deser Ewy!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Zawijasy drożdżowe z miodem

Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...

Odsłon: 2068

60 min
2
Ciasta Jogurtowiec z makiem

Niby sernik, ale z jogurtami. Jogurtowiec na kruchym kakaowym spodzie. Jogurt...

Odsłon: 11721

>60 min
21
Desery pieczony sernik z borówkami

Waniliowy sernik z dodatkiem borówek, kremowy, na ciasteczkowym spodzie

Odsłon: 4445

>60 min
13
15 min
56
>60 min
68