Ewa gotuje: Wypieki na słono i słodko, prażonka z kociołka i kiszone jabłka

Już sobotę 3 października Ewa Wachowicz w swojej kuchni w Zawoi przygotuje cwibak, czyli keks, ale tym razem nietypowy - bo z warzywami i upiecze szarlotkę.

Fot. Infromacja prasowa

Z kolei w ogrodzie zrobi pieczone golonki indycze w kiszonej kapuście z kociołka oraz zakisi jabłka, które będzie można wykorzystać do surówek, sałatek, czy do faszerowania pieczonych gęsi i kaczek. Swoimi przepisami gospodyni podzieli się w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Wypieki na słono i słodko, prażonka z kociołka i kiszone jabłka na INTERIA.TV.

Cwibak na słono - czemu nie! Kolejny odcinek „Ewa gotuje" zacznie się od wytrawnego ciasta z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami.

Keks zwany w Krakowie cwibakiem to ciasto ucierane z bardzo dużą ilością bakalii. Tym razem zamiast nich Ewa użyje warzyw. Do przygotowania cwibaka będą potrzebne: jajka, olej z pestek winogron, mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, mleko bez laktozy, czerwona i żółta papryka, suszone pomidory zalane oliwą, zielone oliwki, czosnek, sól i pieprz. Taki słony cwibak smakuje idealnie z masłem na śniadanie, ale może być też dodatkiem do głównego dania.

Później Ewa rozpali ognisko w swoim mobilnym palenisku ze starego pieca i wstawi do niego żeliwny kociołek. Co tym razem w nim ugotuje?

Na główne danie będą pieczone golonki indycze przyprawione świeżym tymiankiem w kiszonej kapuście. Wnętrze kociołka należy posmarować tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia, na spodzie kładziemy skórę z boczku, a boki i dno wykładamy liśćmi kapusty. Do złożenia potrawy będą potrzebne: kiszona kapusta, cebula, marchewka, boczek, golonki i ciemne piwo.

Natomiast po pieczystym Ewa Wachowicz pokaże, jak przyrządzić kiszone jabłka.

Na koniec gospodyni przygotuje pyszny deser również z jabłkami. Zrobi kruche ciasto z tymi owocami z pianą z białek. Do jego wykonania potrzebne będą: mąka orkiszowa, zimne masło, szczypta soli, ksylitol, jajka, mąka ziemniaczana i płatki migdałowe.

„Ewa gotuje" odcinek 399 - emisja w sobotę 3 października o 10.10 w Polsacie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Skrzydełka z piekarnika

Dla mnie to skrzydełka są najsmaczniejszą częścią kurczaka jeżeli są właśnie...

Odsłon: 2061

60 min
10
Pieczywo Przystawki na grillowanym chlebie

Smaczne połączenie wielu smaków, niby każdy z innej beczki, jednak idealnie d...

Odsłon: 13648

30 min
24
30 min
102
Przekąski Imprezowe jajka

Dlaczego imprezowe? Dlatego, że nie ma uroczystości rodzinnej bez tych jajek....

Odsłon: 5461

30 min
17
30 min
38

Polecane artykuły

Wideo Szakszuka po góralsku. Prosty i sycący przepis

Szakszuka to nic innego jak zapiekane jajka w sosie pomidorowo-paprykowym, najczęściej podawane na śniadanie. W tym góralskim wydaniu podaj ją z pl...

2
Informacje Nowalijki - co to jest i kiedy jest na nie sezon?

W sklepie czy na targach, wraz z przyjściem wiosny, pojawiły się świeże i młode warzywa oraz owoce. Botwinka, rzodkiewka, rabarbar czy szparagi to...

1
Informacje Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Zdziwisz się, do czego można je wykorzystać

Wyrzucasz końcówki i obierki ze szparagów? Z racji tego, że są bardzo cenionym i drogim warzywem, warto szanować każdą ich część. Okazuje się, że o...

0
Informacje Jak uratować sklejony makaron? Niezawodne triki!

Pozornie prosta czynność, jaką jest gotowanie makaronu, może przysporzyć nam wielu problemów. Co zrobić, aby ugotowany makaron nie był zbyt miękki,...

0