Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Ewa gotuje: Wypieki na słono i słodko, prażonka z kociołka i kiszone jabłka

Już sobotę 3 października Ewa Wachowicz w swojej kuchni w Zawoi przygotuje cwibak, czyli keks, ale tym razem nietypowy - bo z warzywami i upiecze szarlotkę.

Fot. Infromacja prasowa

Z kolei w ogrodzie zrobi pieczone golonki indycze w kiszonej kapuście z kociołka oraz zakisi jabłka, które będzie można wykorzystać do surówek, sałatek, czy do faszerowania pieczonych gęsi i kaczek. Swoimi przepisami gospodyni podzieli się w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Wypieki na słono i słodko, prażonka z kociołka i kiszone jabłka na INTERIA.TV.

Cwibak na słono - czemu nie! Kolejny odcinek „Ewa gotuje" zacznie się od wytrawnego ciasta z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami.

Keks zwany w Krakowie cwibakiem to ciasto ucierane z bardzo dużą ilością bakalii. Tym razem zamiast nich Ewa użyje warzyw. Do przygotowania cwibaka będą potrzebne: jajka, olej z pestek winogron, mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, mleko bez laktozy, czerwona i żółta papryka, suszone pomidory zalane oliwą, zielone oliwki, czosnek, sól i pieprz. Taki słony cwibak smakuje idealnie z masłem na śniadanie, ale może być też dodatkiem do głównego dania.

Później Ewa rozpali ognisko w swoim mobilnym palenisku ze starego pieca i wstawi do niego żeliwny kociołek. Co tym razem w nim ugotuje?

Na główne danie będą pieczone golonki indycze przyprawione świeżym tymiankiem w kiszonej kapuście. Wnętrze kociołka należy posmarować tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia, na spodzie kładziemy skórę z boczku, a boki i dno wykładamy liśćmi kapusty. Do złożenia potrawy będą potrzebne: kiszona kapusta, cebula, marchewka, boczek, golonki i ciemne piwo.

Natomiast po pieczystym Ewa Wachowicz pokaże, jak przyrządzić kiszone jabłka.

Na koniec gospodyni przygotuje pyszny deser również z jabłkami. Zrobi kruche ciasto z tymi owocami z pianą z białek. Do jego wykonania potrzebne będą: mąka orkiszowa, zimne masło, szczypta soli, ksylitol, jajka, mąka ziemniaczana i płatki migdałowe.

„Ewa gotuje" odcinek 399 - emisja w sobotę 3 października o 10.10 w Polsacie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sobotni placek z rabarbarem

Zbliża się weekend, a ty znów nie masz pomysłu na to, jakie ciasto zaserwować...

Odsłon: 761

60 min
2
>60 min
1
>60 min
1
Desery Deser toffee z karmelizowanymi migdałami

Pyszny deser budyniowo-jogurtowy z borówkami i chrupiącymi migdałami. Mocno s...

Odsłon: 96

30 min
4
Dania główne Ciasto na pizzę

Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...

Odsłon: 361

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jak wybrać dojrzałe awokado? Na to koniecznie zwróć uwagę

Czy zdarzyło ci się kupić niedojrzałe awokado, które pomimo wielu dni leżakowania na kuchennym blacie nadal nie nadawało się do spożycia? Wbrew poz...

0
Informacje Czarne warzywo zdrowia. Jak przyrządzać bakłażana?

Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które powinno gościć na twoim talerzu częściej niż raz na kilka miesięcy. Odpowiednio przyrządzony smakuje wyśmienic...

0
Informacje Jak zrobić syrop z babki lancetowatej? Pomaga na kaszel, również ten alergiczny

Ta wytrzymała roślina od lat służy w ziołolecznictwie i medycynie ludowej, a syrop z babki lancetowatej wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości....

0
Informacje Kiszenie kapusty – niezawodne domowe sposoby

Doskonały dodatek do domowych obiadów, nie tylko podkręci smak dań, ale i wpłynie doskonale na twój układ pokarmowy. Kapusta kiszona jest niskokalo...

0