Dania jednogarnkowe

Ewa gotuje: Wypieki na słono i słodko, prażonka z kociołka i kiszone jabłka

Już sobotę 3 października Ewa Wachowicz w swojej kuchni w Zawoi przygotuje cwibak, czyli keks, ale tym razem nietypowy - bo z warzywami i upiecze szarlotkę.

Fot. Infromacja prasowa

Z kolei w ogrodzie zrobi pieczone golonki indycze w kiszonej kapuście z kociołka oraz zakisi jabłka, które będzie można wykorzystać do surówek, sałatek, czy do faszerowania pieczonych gęsi i kaczek. Swoimi przepisami gospodyni podzieli się w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Wypieki na słono i słodko, prażonka z kociołka i kiszone jabłka na INTERIA.TV.

Cwibak na słono - czemu nie! Kolejny odcinek „Ewa gotuje" zacznie się od wytrawnego ciasta z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami.

Keks zwany w Krakowie cwibakiem to ciasto ucierane z bardzo dużą ilością bakalii. Tym razem zamiast nich Ewa użyje warzyw. Do przygotowania cwibaka będą potrzebne: jajka, olej z pestek winogron, mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, mleko bez laktozy, czerwona i żółta papryka, suszone pomidory zalane oliwą, zielone oliwki, czosnek, sól i pieprz. Taki słony cwibak smakuje idealnie z masłem na śniadanie, ale może być też dodatkiem do głównego dania.

Później Ewa rozpali ognisko w swoim mobilnym palenisku ze starego pieca i wstawi do niego żeliwny kociołek. Co tym razem w nim ugotuje?

Na główne danie będą pieczone golonki indycze przyprawione świeżym tymiankiem w kiszonej kapuście. Wnętrze kociołka należy posmarować tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia, na spodzie kładziemy skórę z boczku, a boki i dno wykładamy liśćmi kapusty. Do złożenia potrawy będą potrzebne: kiszona kapusta, cebula, marchewka, boczek, golonki i ciemne piwo.

Natomiast po pieczystym Ewa Wachowicz pokaże, jak przyrządzić kiszone jabłka.

Na koniec gospodyni przygotuje pyszny deser również z jabłkami. Zrobi kruche ciasto z tymi owocami z pianą z białek. Do jego wykonania potrzebne będą: mąka orkiszowa, zimne masło, szczypta soli, ksylitol, jajka, mąka ziemniaczana i płatki migdałowe.

„Ewa gotuje" odcinek 399 - emisja w sobotę 3 października o 10.10 w Polsacie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jesienny leśny mech

Jesienny leśny mech to przepyszne ciasto szpinakowe z czekoladowym kremem i c...

Odsłon: 150

>60 min
3
30 min
9
Przekąski Galareta z ćwiartek kurczaka.

Bardzo smaczna galareta, wykonana z ćwiartek kurczaka, zielonego groszku i ma...

Odsłon: 250

15 min
10
15 min
18
30 min
18

Polecane artykuły

Informacje Placuszki zamiast owsianki na śniadanie. Smakowitości na dobry początek dnia – poznaj najlepsze przepisy

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, które zapewni ci długotrwałą sytość? Jeśli przejadła ci się owsianka, a na myśl o jajecznicy dostajesz gęsie...

2
Informacje Napoje na wzmocnienie odporności. Pij codziennie, choroby będą cię omijać

Domowe sposoby na wzmacnianie odporności to temat, który co roku wraca jak bumerang. I nic w tym dziwnego - w końcu każdy chciałby zabezpieczyć się...

13
Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

3
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0