Młodsi widzowie pewnie nie pamiętają czasów, kiedy w tak zwanych budach, które wyrosły w polskich miastach i miasteczkach zaraz po zmianie ustroju, można było nabyć drogą kupna pierwsze polskie street-foody, a wśród nich burgery, hot-dogi i… zapiekanki. Absolutnym hitem były te na bagietkach, czyli bardzo długim, białym pieczywie. Dokładnie takie Ewa zrobi w programie! Jednak żeby było trochę inaczej, niż za dawnych lat, to zamiast z ketchupem czy majonezem zostaną podane z sosem holenderskim i szczypiorkiem.
Kolejną potrawą będzie błyskawiczna, wiosenna zupa kalafiorowa – co ciekawe zabielona i zagęszczona nie śmietaną a serkiem mascarpone.
Danie główne zostanie przygotowane w duchu kuchni zero waste – Ewa pokaże jak wykorzystać naleśniki z poprzedniego obiadu. Nałoży na nie sos boloński, zwinie jak krokiety, umieści w naczyniu żaroodpornym, poleje beszamelem, doda mozzarellę i zapiecze.
Na deser zaproponuje biszkopciki na białkach, które zostały po zrobieniu kremu do zapiekanek. Ciasteczka będą przełożone kremem paryskim.
Widzowie zobaczą też jak w domowej wędzarni uwędzić ser biały.
„Ewa gotuje" odcinek 452 - emisja w sobotę 14 maja o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!