Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, więc to ostatni moment, żeby zrobić porządki w ogrodzie! Ewa posprząta połamane przez wiatr gałęzie, a w tym samym czasie jej kulinarny asystent Adam umyje ruszt i wędzarnię.
Gotowanie zacznie się od francuskiej klasyki – zupy cebulowej. A żeby było inaczej i ciekawiej, bo tę potrawę Ewa robiła już w programie i to kilka razy, zapiecze ją pod ciastem – też francuskim.
Na danie główne będzie szarpany kurczaka w sosie BBQ. Można zrobić go na świeżym filecie lub na mięsie z poprzedniego obiadu. Co ciekawe – mięso trafi do klapsznity, o której w barwny sposób opowie znawca kultury i kuchni śląskiej Dariusz Rekosz.
W programie zobaczymy też jak przygotować wariację na temat włoskiej panna cotty. Ten deser zazwyczaj jest śnieżnobiały – wersja Ewy będzie ozdobiona galaretką na bazie espresso.
Wszyscy wiemy, że kawa jest świetnym napojem a ostatnie badania dowodzą, że jej regularne picie, oczywiście z umiarem, jest wręcz zbawienne dla naszego zdrowia. Jednak to nie wszystko, równie cenne, jak sam napar jest to, co zostaje po jego przyrządzeniu – czyli fusy, z których można zrobić nawóz do kwiatów czy iglaków. I właśnie fusami z kawy Ewa nawiezie rośliny w ogrodzie.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »