W Wielką Sobotę, czyli 16 kwietnia, w Polsacie o godzinie 10:15 Ewa Wachowicz zaprosi widzów do swojej kuchni, by przygotować pyszne, wielkanocne potrawy. Rozpocznie od prostej przekąski, czyli białej kiełbasy pieczonej z jabłkami, a następnie zaserwuje tradycyjny żurek na domowym zakwasie. Na deser poda pyszną babkę cytrynową. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. Polsat/materiały prasowe

W Wielką Sobotę wszystko będzie już przygotowane. Dom wysprzątany, a na stole - koszyczek z pisankami, chrzanem, chlebem i wędzonką. Nie pozostanie nic innego, jak skierować się w stronę kuchni i zabrać za przygotowanie świątecznego obiadu, jak też deseru, bo cwibak, który Ewa upiekła przed tygodniem, zniknął już na drugi dzień. 

Pierwszą potrawą, którą gospodyni programu zaproponuje widzom, będzie niezwykle prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna biała kiełbasa pieczona z jabłkami. Właśnie do tego dania prowadząca ma olbrzymi sentyment, bo taki przysmak na Święta Wielkiej Nocy zawsze robiła jej mama. 

Pieczona, biała kiełbasa znajdzie się też, zresztą wraz z wodą, w której się parzyła, w kolejnym daniu – a będzie to żurek na domowym zakwasie, podany z jajkiem i ziemniakami. Takiego tradycyjnego przepisu nie mogło zabraknąć na święta.

Z kolei na deser, wprost idealny na Wielkanoc, Ewa zaproponuje babkę cytrynową z serkiem mascarpone. 

Widzowie zobaczą też, jak przerobić nieco sfatygowany, znaleziony w piwnicy wieniec na piękną ozdobę wielkanocną.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Prosta lazania

Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...

Odsłon: 666369

60 min
1288