W Wielką Sobotę wszystko będzie już przygotowane. Dom wysprzątany, a na stole - koszyczek z pisankami, chrzanem, chlebem i wędzonką. Nie pozostanie nic innego, jak skierować się w stronę kuchni i zabrać za przygotowanie świątecznego obiadu, jak też deseru, bo cwibak, który Ewa upiekła przed tygodniem, zniknął już na drugi dzień.
Pierwszą potrawą, którą gospodyni programu zaproponuje widzom, będzie niezwykle prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna biała kiełbasa pieczona z jabłkami. Właśnie do tego dania prowadząca ma olbrzymi sentyment, bo taki przysmak na Święta Wielkiej Nocy zawsze robiła jej mama.
Pieczona, biała kiełbasa znajdzie się też, zresztą wraz z wodą, w której się parzyła, w kolejnym daniu – a będzie to żurek na domowym zakwasie, podany z jajkiem i ziemniakami. Takiego tradycyjnego przepisu nie mogło zabraknąć na święta.
Z kolei na deser, wprost idealny na Wielkanoc, Ewa zaproponuje babkę cytrynową z serkiem mascarpone.
Widzowie zobaczą też, jak przerobić nieco sfatygowany, znaleziony w piwnicy wieniec na piękną ozdobę wielkanocną.
Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »