Użyteczną wiedzę dotycząca gotowania, pieczenia i znakomitych trików kuchennych najczęściej czerpiemy z własnego doświadczenia, a także od naszych kochanych babć czy mam.


W każdej rodzinie przekazuje się pomysły, które są powszechnie znane tym, którzy interesują się gotowaniem. Są też takie triki kuchenne, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie tylko w niektórych rodzinach.

Doskonale pamiętam, jak na moje pytanie (zadane wieki temu, jak jeszcze byłam małą dziewczynką) o to, kiedy wiadomo, że makaron jest ugotowany moja babcia wyłowiła z garnka nitkę spaghetti i rzuciła nim o ścianę. Makaron zaczął schodzić po niej niczym dżdżownica, na co babcia powiedziała, że jeszcze się nie ugotował. Dlaczego? Bo ugotowany makaron rzucony na ścianę powinien się do niej przykleić. Dziś oczywiście zwykle nie stosuje się tego triku z tej prostej przyczyny, że na opakowaniach każdego makaronu mamy podany czas gotowania.

Jeśli macie sprawdzone porady czy triki, które stosujecie w swojej kuchni możecie się nimi podzielić z innymi. Jak? Specjalnie dla Was przygotowaliśmy kategorię artykułów społecznościowych o nazwie ‘Domowe porady'. Możecie tam publikować rady dotyczące gotowania.


Mam świetną poradę domową, jak mogę ją opublikować?

Musisz być zalogowanym użytkownikiem. W swoim profilu znajdziesz przycisk „Napisz artykuł". Kliknij w niego.

Na ekranie zobaczysz formularz dodawania artykułu. Jak większość publikacji, tak i ta, musi mieć tytuł, wstęp (krótki opis) i oczywiście treść. Do każdego artykułu możesz dodać jedno zdjęcie.

Pamiętaj zarówno treść jaki zdjęcie do artykułu powinno być Twojego autorstwa. Nie tolerujemy kopiowania treści z innych serwisów lub blogów!


Gdzie znajdę dodaną przeze mnie domową poradę?

Porady publikujemy w tym samym miejscu, co przepisy. Dla rozróżnienia miniaturka artykułu różni się od miniaturki przepisu, „zagiętym" prawym rogiem. Artykuły społecznościowe opatrzone są nickiem autora, można je także oceniać i komentować, dokładnie tak jak przepisy.

W swoim profilu również będą widnieć napisane przez Ciebie artykuły, znajdziesz je w zakładce „Moje przepisy i artykuły".


Po co publikować domowe porady?

Oprócz znakomitych kucharzy w serwisie znajduje się mnóstwo osób stawiających pierwsze kroki w dziedzinie kulinariów. Dzięki poradom będą wiedzieli, jakich błędów nie popełniać podczas przygotowywania dań lub jakie triki zastosować, by gotowanie było proste i przyjemnee. Domowe porady to nie tylko baza wiedzy dla początkujących, ale także miejsce gdzie będziecie mogli podzielić się swoimi wspomnieniami z nauki gotowania. Razem możemy stworzyć nasze wspólne, praktyczne kompendium kulinarne!

Dodatkowo najciekawsze porady mają szansę pojawić się na stronie głównej Smakera oraz Interia.pl!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 279

60 min
5

Przepis dnia

Przekąski Świąteczna mięsna zapiekanka

Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zal...

Odsłon: 4682

60 min
34

Przepis dnia

Dania główne Wytrawne ciasto twarogowe

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .

Odsłon: 2041

60 min
41

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8