Mięso z kurczaka bardzo często pojawia się na naszych stołach. Jest niezwykle zdrowe, lekkostrawne i dietetyczne. Można podawać je na wiele sposobów - jako danie główne, dodatek do sałatek i zup oraz jako przekąskę. Sprawdzi się serwowane na słodko lub pikantnie. Najlepiej kupować kurczaka w całości, dzięki temu nie tylko zaoszczędzimy, ale będziemy mogli przygotować różne dania z wykorzystaniem wszystkich jego części. Każdy element kurczaka smakuje inaczej i ma też inne właściwości. Nie należy bać się kupowania całego kurczaka, porcjowanie mięsa nie jest skomplikowane, wymaga jedynie bardzo ostrego noża i odrobinę cierpliwości.
Jak trybować kurczaka?
Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!
Filety z kurczaka to tzw. chude mięso o małej zawartości tłuszczu, bogate zaś w białko, które pomaga w zrzuceniu wagi - białko jest budulcem mięśni, im więcej mięśni tym lepsze spalanie nadprogramowych kilogramów przez nasz organizm.
Aby danie, które przygotowujemy było dietetyczne zapomnijmy o smażeniu i panierowaniu filetów oraz o dodawaniu do niego soli. Naszą propozycją na pełnowartościowy posiłek, który z powodzeniem możemy zabrać do pracy i zjeść na lunch, jest kolorowa sałatka z gotowanym kurczakiem.
Co będzie ci potrzebne?
- pojedynczy filet z kurczaka
- mała czerwona cebula
- łodyga selera naciowego
- brązowy ryż 50 g
- pół awokado
- kilka łyżek sezamu
Składniki na sos:
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- ostra musztarda
- miód
- cytryna
- pieprz
Sposób przygotowania
Filet z kurczaka płuczemy i osuszamy. W międzyczasie do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy filet z kurczaka. Gotujemy do miękkości, zazwyczaj około 20 minut. W tym samym czasie możemy ugotować ryż.
Gdy filet będzie gotowy, miękki, wyciągamy go z wody, odkładamy i czekamy aż ostygnie. W tym samym czasie kroimy w kostkę: cebulę, seler i awokado - pamiętajmy aby wybrać jak najbardziej dojrzałe awokado, inaczej nasza sałatka będzie niezjadliwa.
Jeśli ryż jest już ugotowany odcedzamy go i przekładamy do dużej miski do ostygnięcia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Filet z kurczaka kroimy w paski i dodajemy do ryżu i warzyw. Wszystko razem mieszamy.
Na samym końcu przygotowujemy dressing i polewamy nim sałatkę tuz przed podaniem. Do małego słoika wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, kilka kropel soku z cytryny oraz musztardę i pieprz (najlepiej świeżo mielony). Słoik szczelnie zamykamy i mocno nim wstrząsamy. Gdy tylko wszystkie składniki się połączą polewamy sałatkę, na samym końcu posypujemy sezamem, który wcześniej powinniśmy lekko uprażyć.
Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!
Udko z kurczaka to tylko 158 kalorii. Odpowiednio przygotowane jest soczyste i delikatne. Jeśli jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu gotować wykwintnych posiłków, sięgnijmy po szybki i sprawdzony pomysł na obiad: pieczone udka.
Co będzie ci potrzebne?
- 4 udka z kurczaka
- mieszanka przypraw: papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz
- odrobina oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Do miseczki wsyp po dwie łyżeczki każdej z przypraw. Dodaj kilka kropel oliwy z oliwek i wszystko razem energicznie wymieszaj. Powinna powstać jednolita, niezbyt gęsta masa.
Udka opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Następnie każde z nich natrzyj dokładnie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw. Przełóż udka do żaroodpornego naczynia, wstaw do piekarnika i piecz do momentu aż udka będą przyrumienione z wierzchu. Podawaj z sałatką.
Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!
Danie, które w ostatnich latach cieszyło się ogromną popularnością, to kurczak na butelce piwa. Posiłek wymaga niewiele przygotowań, a efekt jest zaskakujący! Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście w takiej postaci kurczaka, koniecznie musicie spróbować!
Co będzie ci potrzebne?
- 1 cały kurczak
- dowolne przyprawy, my proponujemy słodką paprykę, ostrą paprykę, sól, pieprz, rozmaryn, oregano, czosnek
- odrobina oliwy z oliwek
- butelka ciemnego piwa
Sposób przygotowania
Kurczaka umyj a następnie dokładnie osusz. Z przypraw, czosnku i oliwy przygotuj marynatę - do miseczki dodaj po dwie łyżeczki przypraw, przeciśnięty przez praskę czosnek (około 3 ząbków) następnie wlej odrobine oliwy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą natrzyj całego kurczaka.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Zacznij przygotowywać butelkę. Z butelki odklej etykietę, zrób to starannie by nie pozostały żadne kawałki papieru. Następnie umyj ją dokładnie i osusz, tak przygotowaną butelkę twórz. Odlej 1/3 piwa do szklanki - będzie ci potrzebne do polewania kurczaka podczas pieczenia.
Na butelkę nadziej kurczaka. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na najniższą blachę, jeśli dobrze nabiłeś kurczaka na butelkę nie powinien się przewrócić. W zależności od wagi kurczaka, piecze się go od godziny do nawet kilku. Zasada jest prosta na każdy kilogram kurczaka przypada jedna godzina.
Aby kurczak był bardziej soczysty podczas pieczenia polewaj go piwem.
Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!
W ciągu dnia powinniśmy zjadać 5 posiłków, najlepiej w odstępach 3-4 godzinnych, tak by przez cały dzień nie zaznać uczucia głodu. Powinniśmy zadbać o to, aby nasza dieta była zróżnicowana i bogata w warzywa, owoce oraz łatwo przyswajalne białka, które znajdziemy w mięsie z kurczaka. Doskonałym wyborem będą polędwiczki, z których możemy przygotować szybką i niedrogą przekąskę.
Co będzie co potrzebne?
- 2 tortille pełnoziarniste
- pomidor
- sałata
- czerwona papryka
- kremowy serek
- czerwona cebula
- polędwiczki z kurczaka ok. 350 g
- sól, pieprz
- kiełki
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej nie więcej niż łyżkę oleju rzepakowego i usmaż pocięte w paski polędwiczki. Tortille podgrzej w mikrofalówce. Pomidory, cebulę i paprykę pokrój w plastry, sałatę podziel na liście.
Tortillę posmaruj serkiem, następnie połóż liście sałaty i polędwiczki. Dodaj pomidory, cebulę, paprykę i kiełki. Wszystko zgrabnie zawiń. Gotowe!
Tekst: Joanna Jagodzińska/Smaker.pl