Do góry

Bake off

Fit pops - przepisy z "Bake Off Junior"

W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Ania zaprezentowała przepis na zdrowe fit pops.

Kulki buraczane

  • 5 ugotowanych i obranych małych buraków
  • 3 jaja
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • ¼ szklanki kakao
  • 4 łyżki miodu
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rodzynek
  • tabliczka czekolady gorzkiej (min. 70%)

Polewa do kulek buraczanych

  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3 małe bratki jadalne (niebieskie)

Kulki orzechowe

  • ½ szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ½ łyżki oleju kokosowego
  • ½ łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka karobu (mączki z chleba świętojańskiego)
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 niepołamane połówki orzechów włoskich do dekoracji

Kulki cytrynowo-migdałowe

  • 200 g masła (temperatura pokojowa)
  • 75 g cukru kokosowego
  • 75 g miodu
  • 4 jaja
  • 2 cytryny
  • 150 g mąki migdałowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g płatków migdałowych
  • niesolone, obrane pistacje do dekoracji

Polewa do kulek orzechowych i cytrynowo-migdałowych

  • puszka śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki kakao

Kulki cytrynowo-malinowe

  • 125 g świeżych malin
  • mąka kukurydziana do obtoczenia malin
  • liofilizowane maliny do dekoracji
  • (wykorzystane zostanie ciasto z przepisu na kulki cytrynowo-migdałowe)

Polewa do kulek cytrynowo-malinowych

  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 100 g masła
  • 4 kopiaste łyżki mleka w proszku

Kulki buraczane

Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem, a formę wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i miód zmiksować na gładką masę. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą i dodać do masy buraczanej. Całość dobrze wymieszać i przelać do formy. Piec przez 25 minut.

Polewa do kulek buraczanych
Mleko zagotować z ksylitolem i olejem kokosowym. Dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Kulki oblać polewą i udekorować bratkami.

Kulki orzechowe
Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka i orzechów połączyć ze sobą na gładką masę. Mleko wlewać stopniowo, aż masa stanie się plastyczna. Na koniec wrzucić posiekane orzechy i nasiona chia. Uformować kulki, oblać polewą i ozdobić połówkami orzechów.

Kulki cytrynowo-migdałowe i cytrynowo-malinowe
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Masło, cukier i miód podgrzać. Gdy płyn ostygnie, przelać do miksera. Dodać jajka oraz skórkę i sok z dwóch cytryn. Przesiać mąkę migdałową, kukurydzianą i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Masę wymieszać, podzielić na dwie części. Do jednej dodać płatki migdałów, do drugiej maliny obtoczone w mące kukurydzianej. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Kulki oblać odpowiednimi polewami, następnie cytrynowo-migdałowe ozdobić pistacjami, a cytrynowo-malinowe - liofilizowanymi malinami.

Polewa do kulek orzechowych i cytrynowo-migdałowych
Śmietankę zagotować z miodem. Dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać.

Polewa do kulek cytrynowo-malinowych
Wodę zagotować z ksylitolem i dodać masło. Po połączeniu składników zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń