Sezon na dynię

Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały.

Fot. materiały prasowe

Składniki (2 porcje):

  • 150 g miksu sałat
  • 150-200 g polędwiczki z indyka
  • 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 małej cebuli
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki kiełków
  • grzanki razowe

 

Marynata:

  • 1 sok ze średniej wielkości pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka oleju Rapso
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

1. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką. Dodajemy szczyptę soli i pieprz.
2. Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
3. Po upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
4. Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań.
5. Wykładamy na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
15 min
9
Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22914

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 15330

30 min
15