Do góry

Książki

Głodne kawałki: kill grill 2

Głodne kawałki Anthony'ego Bourdaina i legendarni The Ramones... Autor bestsellerowego Kill Grilla, znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu! Posłuchajmy przez chwilę Bourdaina: "Jedzenie" i "grzech" to dwa słowa, które przynajmniej w świecie anglojęzycznym - są od dawna nierozerwalnie ze sobą związane.

Jedzenie jest strawą dla zmysłów, jedną z cielesnych rozkoszy, i kiedy człowiek wie, że za chwilę zje coś dobrego, w jego ciele zachodzą zmiany fizjologiczne podobne do tych, jakich doświadczamy przed... innymi przyjemnymi czynnościami. Wargi nabrzmiewają, ślina gęstnieje, puls przyspiesza.

W Głodnych kawałkach - zbiorze felietonów dedykowanych Joeyowi, Johnny'emu oraz Dee Dee z The Ramones - autor opisuje wyprawy kulinarne i poznawanie potraw regionalnych, z pasją pisze o znakomitych kucharzach oraz krzywo patrzy na tłustych Amerykanów i wyznawców surowizny. Wyzłośliwia się na temat popularnej gastronomii, śmieje się z celebrity chefs, którzy już dawno zapomnieli, na czym polega gotowanie. Pisze w żywym, ironicznym stylu, a swoje teksty i opisane w nich wydarzenia traktuje z dużym dystansem.

Wielbiciele jego programów telewizyjnych i Kill Grilla mogą szykować się na wspaniały ciąg dalszy!

Z recenzji Kill Grilla:

Lektura książki Bourdaina wciąga. Trudno ją odłożyć na później, bo autor pisze żywo, używa języka jędrnego; pełno tu dowcipów, ostrych scen pełnych krwi nie tylko ryb i jagniąt (i seksu!), ale i filozoficznej zadumy nad kondycją tzw. szarego człowieka i tego ostro dążącego stromą i krętą drogą do kariery.
Piotr Adamczewski, "Polityka"

Wszystko z przymrużeniem oka, na wesoło i z polotem, śmiało sięgając do rozmaitych gatunków literackich, od eseju poprzez powieść obyczajową z zacięciem socjologicznym po horror. Bardzo pożyteczna książka, a przy tym zabawna.
Leszek Bugajski, "Newsweek"

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń